Most kapja meg a Facebook a 48 órás ultimátumot

Most kapja meg a Facebook a 48 órás ultimátumot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Ezekben a napokban kapja meg a Facebook azt a belga bírósági határozatot, amit szakemberek szerint több hasonló követhet Európa-szerte. Célkeresztben a felhasználók követése.

Meghajol a Facebook a belga bíróság akarata előtt – mondta a BBC-nek a közösségi oldal szóvivője. A vállalat számításai szerint még ezen a héten megkapják azt a határozatot, melyben hivatalosan is közlik velük: a belga bíróság megelégelte, hogy a Facebook még azokat az internetezőket is figyeli, akik nem tartoznak a felhasználói közé.

Ezt a Datr névre keresztelt cookie-val, azaz online nyomkövetővel végzik a közösségi oldal üzemeltetői. Az általuk használt megoldás 5 éve képes arra, hogy azokat az internetezőket is figyelje, akik nem is regisztráltak a Facebookon: méri, hogy hova kattintanak, mennyi időt töltenek az oldalon és milyen más oldalakat látogatnak.

©

A Facebook, bár a regisztrált felhasználói követésére biztonsági okokból továbbra is alkalmazza majd a Datr cookie-t, amint megkapja a belga határozatot, "teljes mértékben" eleget tesz majd neki. Valószínűleg már csak azért sem kívánnak akadékoskodni, mert minden egyes nap késedelemért még facebookos léptékekben mérve is szokatlanul nagy büntetést kellene fizetniük.

Az eredetileg a belga adatvédelmi biztos által felvetett probléma várhatóan más EU-s országokban is felmerül majd. A Kelet-angliai Egyetem személyiségi jogokkal foglalkozó jogtudósa szerint "Belgium nem a belga törvényeket alkalmazza, hanem az európai törvényeket – ha tehát Belgiumban így alkalmazzák a jogot, miért ne alkalmaznák ugyanígy midenhol Európában?".
Hozzászólások