Elképesztő távcsövet épít a NASA – videó

Elképesztő távcsövet épít a NASA – videó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az amerikai űrhivatal a tervek szerint 2020-ban lövi majd fel az eddigi legmodernebb űrtávcsövet.

Idén áprilisban lesz 26 éve, hogy a NASA útnak indította eddigi egyik legsikeresebb eszközét, a Hubble űrtávcsövet. A 28 év működésre tervezett teleszkópot a tervek szerint 2018-ban a Csendes-óceanba irányítva semmisítik majd meg, és bár a helyét ekkortól a James Webb űrtávcső veszi majd át, hosszú távon egy másik szerkezet lehet az utódja.

©

A NASA nemrég bejelentette, hozzálátott a WFIRST (Wide Field Infrared Survey Telescope) névre keresztelt eszköz munkálatainak, ami a tervek szerint 100-szor többet láthat majd a világűrből, mint a Hubble. A készülék képes lesz kitakarni a nagyobb csillagok fényét is, így könnyebben tudja majd meghatározni a megfigyelt exobolygók kémiai összetételét.

Az indításra még egy darabig várni kell, a NASA tervei szerint 2020 közepén bocsáthatják majd fel. A szakemberek szerint ha a Hubble egy lőrés lenne, a Wfirstet egy hatalmas ablakhoz lehetne hasonlítani. Az űrtávcső segíthet megérteni az univerzum alakját, valamint betekintést nyerhetünk vele a sötét anyag természetébe is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.