Az ön telefonja is megkaphatta: 1 millió androidos mobilt fertőzött meg egy vírus

Az ön telefonja is megkaphatta: 1 millió androidos mobilt fertőzött meg egy vírus

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Naponta 13 ezer új készülékre kúszik fel az az androidos vírus, ami eddig példátlanul sok, 1 millió eszközt fertőzött már meg a Check Point biztonsági cég szerint.

A “Googlian” névre keresztelt androidos kártevőt a Play áruházon kívülről letöltött, látszólag teljesen normális és gyakran igen népszerű alkalmazások terjesztik. A Check Point biztonsági cég szerint már 1 millió telefonon van ott a rosszindulatú szoftver, az érintett készülékek száma jelenleg naponta 13 ezerrel nő.

A kártevő az Android 4-es és 5-ös verzióiban fellelhető, egyébként már ismert sebezhetőséget használja ki. A biztonsági cég állítása szerint amikor a vírus eléri a google-s azonosításhoz szükséges szoftverelemet, hozzáférést biztosít a vírusgazdák számára a felhasználó Google-fiókjához, benne a Gmailhez, a Drive-on tárolt fájlokhoz és a fotókhoz is.

A Google első körben cáfolta a Check Point megállapítását, szerintük a támadók nem férhetnek hozzá a személyes fájljainkhoz. A vírus létét ugyanakkor elismerték, csak szerintük valami mást csinál a telefonjainkon: teljesen ártalmatlan alkalmazásokat tölt le a Play áruházból a felhasználó fiókjával, majd a letöltés után értékelhetővé válik az adott app, és – szintén a felhasználó nevében – be is írja rá az 5 csillagos értékelést.

A Check Point összeállította vírust terjesztő alkalmazások listáját, ezt alább közöljük.

Ha tudni szeretne a fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.