Nézze csak, ez az első robot, ami EU-s országban házhozszállítást vállalhat – videó

Nézze csak, ez az első robot, ami EU-s országban házhozszállítást vállalhat – videó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Papós Tamás
Tetszett a cikk?

Észtország parlamentje ellenvoks nélkül megszavazta, hogy robotokkal lehessen házhozszállítást intézni, mutatjuk is a masinát, ami megfelel a szabályoknak.

Azon egyáltalán nem kell csodálkozni, hogy pár amerikai állam példáját követve az EU-ban Észtország lett az első nemzet, ahol engedélyt kapott a robotos házhozszállítás. Ebben az országban vezették be a magyar vállalkozók számára is komoly üzleti előnyöket nyújtó digitális állampolgárságot, és nemcsak Európa, de az egész világ számára példamutató a technológiához való hozzállása. Most ezt azzal bizonyította a parlament, hogy ellenvoks nélkül megszavazta a robotfutárok első európai szabályzását és engedélyezését.

©

Az észt Starship cég robotja az első, amely az előírásoknak megfelel, erről a kis önjáróról már írtunk is korábban. Akkor 4 európai várossal egyeztek meg az együttműködésről, de a megfelelő szabályozás hiánya miatt egyelőre csak Tallinban lesz mindennapos ez a jelenség: egy étterem alkalmazottja a csomagtartóba teszi az ételdobozt, majd a robot egyedül elmegy a rendelőhöz.

Az életbe lépett törvény szerint egy méternél nem lehet magasabb, 1,2 méternél pedig nem lehet hosszabb egy robotfutár, illetve maximum 50 kilogrammnyi csomagot szállíthat. Kamerákkal és mozgásérzékelőkkel kell felszereleni, és természetesen világítást is kell kapnia – számol be a Postimees Tehnika.

A kaliforniai teszteken a robotok egyetlen balesetet sem okoztak, biztonsággal közlekednek a városi terepen. Ellopni sem érdemes őket, hiszen a kamerájuk felveszi a tettest, a GPS pedig követi is, ráadásul a robotokat felügyelő operátorok azonnal tudják értesíteni a rendőrséget. Az operátorok bármikor be tudnak avatkozni a robotok alapvetően önjáró működésébe, folyamatosan nyomon követik őket.

A rendelőnek a szolgáltatáshoz tartozó mobil alkalmazásban jeleznie kell egy kóddal, hogy megérkezett az egyébként folyamatosan nyomon követhető csomag vagy étel, aztán kinyílik a lezárt csomagtartó.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.