Tényleg lekapcsolta a Facebook az egyik mesterséges intelligenciát, de semmi pánik, túloznak a hírek

Tényleg lekapcsolta a Facebook az egyik mesterséges intelligenciát, de semmi pánik, túloznak a hírek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Facebook mesterséges intelligencia-kutatásért felelős szakemberei nemrég két csevegőbotot engedtek egymásnak, hogy a gépi tanulás segítségével gyakorolják a kommunikációt. Korábbi sajtóhírek szerint pánik lett a vége. Bár egy fontos részletről valóban megfeledkeztek, de közben kiderült: túl nagy baj nem történt.

Alig egy hónappal ezelőtt számoltunk be arról, hogy a Facebook mesterséges intelligenciája véletlenül saját nyelvet talált ki. A fejlesztők eredetileg azért engedték össze a csevegőbotokat, hogy egymással beszélgetve javuljon a kommunikációs képességük. Ehhez képest ahelyett, hogy angolul beszéltek volna, olyan mondatokat küldözgettek egymásnak, amik az emberek számára értelmetlenek, ők azonban tökéletesen megértették egymást.

©

Az eset kapcsán az elmúlt napokban több helyen is megjelent a hír, miszerint a Facebook fejlesztői annyira megijedtek a mesterséges intelligencia által kitalált nyelvtől (mert azt nem értették, ellentétben a géppel), hogy jobbnak látták, ha az egész rendszert lekapcsolják. A Gizmodo szerint azonban szó sem volt ilyesmiről, a korábban szárnyra kapott hírek pedig túlzóak voltak.

A fejlesztők még júniusban írtak a Facebook blogján arról, hogy a szóban forgó botokat "alkudozásra" találták ki, ami képes egyezségre jutni a csevegőpartnerével.

A Gizmodo szerint a csevegőbotok soha nem csináltak mást, csak végezték a rájuk bízott feladatot. Az eredeti cél az volt, hogy olyan eszközt fejlesszenek ki, ami az emberi viselkedésből tanulva fejlődik, egészen addig, míg végül a felhasználó nem fogja tudni eldönteni, hogy emberrel vagy géppel beszélget-e. A mesterséges intelligencia kutatásáért (Facebook Artificial Intelligence Research (FAIR)) felelős szakemberek szerint pedig a projekt sikeres volt.

A fejlesztők azért is engedték egymásnak a két csevegőbotot, hogy azok egymással beszélgetve fejlődjenek, a szakemberek azonban hibáztak, ugyanis nem kötötték ki, hogy csak az angol nyelv szabályainak megfelelően folytathatják a beszélgetést. Az "ijesztő" robotnyelv pedig emiatt alakult ki. Dhruv Batra, a FART egyik kutatója szerint amikor a robot ugyanazokat a dolgokat ismételgette, az csupán annyit jelentett, hogy annyi darab kell nekik az adott tárgyból, ahányszor elismételték azt.

A hiba megjelenése után a fejlesztők valóban leállították a rendszert, azonban nem azért, mert megijedtek volna tőle, csupán azért, hogy ne egy rossz metódust tanuljanak meg a robotok.

Ettől függetlenül persze még jó okunk lehet arra, hogy megakadályozzuk a számítógépnek, hogy saját dolgokat fejlesszen ki – kontroll alatt ugyanis csak akkor lehet tartani, amíg a fejlesztők értik, mit miért tesznek és mondanak –, az ilyen "kommunikációs" hibák azonban általánosak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.