Óriási a kár: 100 milliárd forintnyi kriptopénzt loptak hackerek 260 ezer embertől

Óriási a kár: 100 milliárd forintnyi kriptopénzt loptak hackerek 260 ezer embertől

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A hackerek 8 és fél órán át ügyködtek a Coincheck rendszerében, mire valaki kiszúrta a bajt. 260 ezer ügyfél számlájáról söpörték le a kriptopénzt.

Rendkívüli sajtótájékoztatót kellett összehívniuk a japán Coincheck nevű kriptopénztőzsde vezetőinek, miután helyi idő szerint pénteken délben kiderült: mintegy 534 millió dollárnyi, vagyis nagyjából 135 milliárd forintnyi kriptopénzt loptak el az ügyfelektől a hackerek. A tolvajok nem Bitcoinra, hanem a NEM nevű pénzre utaztak, amiből mintegy 523 millió darabot sikerült eltulajdonítaniuk az ügyfelek digitális pénztárcájából.

A Bloomberg beszámolója szerint a támadás – amelynek végrehajtóiról egyelőre semmit sem lehet tudni – 260 ezer ügyfelet érint, az árfolyammozgás miatt pedig a végső kár 400 millió dollár (kb. 100 milliárd forint) lett. A Coincheck azt ígérte, kártalanítja az ügyfeleit.

A rendszert még jóval azelőtt törték fel a hackerek, hogy azt felfedezték volna a Coinchecknél, így a bűnözőknek 8 és fél órájuk volt rá, hogy leürítsék a felhasználók számláit – írja a BBC. A NEM jelenleg a 10. legnépszerűbb kriptovalutának számít, az árfolyama a támadás előtt 1,01 dolláron állt, majd 87 centre esett vissza.

Hasonló méretű lopásra korábban 2014-ben került sor. Akkor a szintén japán Mt. Gox nevű kereskedéstől loptak el nagyjából 400 millió dollárnyi Bitcoint.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.