Ilyen telefont talán még nem látott: egy kis kínai gyártó fillérekből elkerülte a 380 ezres iPhone X "hibáját"?

Ilyen telefont talán még nem látott: egy kis kínai gyártó fillérekből elkerülte a 380 ezres iPhone X "hibáját"?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár sok érdekes telefonról hullt le a lepel a barcelonai Mobile World Congressen, az egyk legérdekesebb az itthon csak kevesek által ismert Doogee egyik újdonsága. Amellett, hogy praktikus, sok kellemetlenségtől szabadíthatja meg a mobil tulajdonosát. A különleges kameraelhelyezésnek ugyanakkor hátülütői is lehetnek.

A Doogee telefonok hivatalos hazai forgalmazása ősszel indult, rögtön egy 90 ezer forintos csúcstelefonnal. A kínai vállalat nagyon olcsón nagyon jót ígérő mobiljának tesztelésekor aztán kiderült: papíron azért sokkal jobb a Doogee Mix nevű mobil, mint a gyakorlatban. Egy modell miatt azonban nem érdemes örökre elfelejteni a márkát, már csak azért sem, mert láthatóan folyamatosan próbálkoznak újabb és újabb ötletekkel. Három éve övék volt a világ első duplaakkumulátoros telefonja, most pedig a kameraelhelyezés terén vezettek be valamit.

Az általunk kipróbált Mix vonalában jelenik meg meg a Doogee Mix 3 és Mix 4. Ezeknél a kínai vállalat arra az egyre több mobilgyártónak fejfájást okozó kérdésben keres új utakat: ha a teljes előlapot lefedő képernyőt akarunk, akkor mégis hova tehetnénk az előlapi kamerát? Az Apple az iPhone X-nél egy felülről belógatatt "szigettel" oldotta meg a dolgot. A megoldást szeptember óta rengetegen kritizálják, ezzel együtt sok gyártó másolja – mások mellett a Doogeenak is van egy ilyesmi újdonsága, de már a Huawei következő csúcsmobilja esetében is felröppentek erre vonatkozó értesülések (és képek).

A Doogee a Mix 3 esetében egy olyan megoldással kísérletezik – ugyan nem világelsőként, de a vékonykávás mobilok korában újszerűen –, amelynél a kamera nem a telefon előlapján kapot helyet, így nem is foglal el helyet képernyőből. A kis optikát csapóajtóként fel-le mozgathatjuk, így az alapvetően hátul elhelyezkedő egységből egy pillanat alatt varázsolható szelfikamera. Kétségtelenül érdekes megoldás, ugyanakkor egy mozgó egységgel több egy könnyebben elromló egységgel többet is jelent.

©

A Mix 4 ezt is túlszárnyalja: a készülék teljes előlapját borító kijelző miatt a kamera praktikus mód a képernyő alatt kapott helyet, és egy egyszerű mozdulattal, a telefon szétcsúsztatásával lehet előhozni. Ötletes megoldás, kétség sem fér hozzá, mely amellett, hogy védi az optikát, az ujjlenyomatokat sem gyűjti össze. Utóbbi gondot alighanem mindannyian tapasztaltuk már, amikor zsebünkben matatva a telefont véletlenül a képernyő felső részén találtuk megfogni.

A Mix 3 és Mix 4 ára sem ismert és a barcelonai bemutatón a pontos technikai paramétereket sem hozta nyilvánosságra a gyártó.

Megismerhette viszont a világ az MWC-n a gyártó aktuális csúcsmodelljének képességeit. A Doogee V egy meglehetősen szokványosnak kinéző telefon, amelynél például sikerült lemásolni az Apple már említett "szigetes" megoldását. De azért van benne különlegesség is: az ujjlenyomat-olvasót a kijelző alá építették be, az azonosításhoz így csupán a képernyő megfelelő pontját kell megérinteni, az egység máris teszi a dolgát. Hasonló megoldás egyébként létezik már, ilyesmit dolgozott ki a kínai Vivo is, de a Doogee azt mondja, más technológiát használ.

©

A telefon papíron igazi erőműnek hat: 8 GB RAM és a MediaTek P40 típusú chipje hajtja. Az előlap jókora részét egy hatalmas, 6,21 inches, 2248 x 1080 pixeles panel uralja, egyedül a tetején fedezni fel egy kisebb, az iPhone X-éhez hasonló betüremkedést. Hátul két kamera kapott helyet, felbontásuk 16 és 8 megapixel. A telefon lelkét egy 4000 mAh-es akkumulátor adja, de került még bele Face ID-szerű azonosítás, valamint NFC-s képességgel is ellátták. Az árazásról és piacra kerülés pontos dátumáról viszont bőszen hallgat a gyártó, így a vonatkozó részletek még nem ismertek. Mindazonáltal a Doogee mindig is vonzó árú készülékeiről volt ismert, így gyaníthatóan a V esetében sem kell húzós árcédulával kalkulálni. A gyakorlati teljesítményt ugyanakkor itt is csak egy alapos tesztelés után tudjuk majd megítélni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.