17 000 androidos alkalmazással próbálkoztak a kutatók, hogy kiderítsék, tényleg hallgatózik-e a mobilunk

17 000 androidos alkalmazással próbálkoztak a kutatók, hogy kiderítsék, tényleg hallgatózik-e a mobilunk

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Régóta a közbeszéd tárgya, hogy a különböző alkalmazások, és ezek közül leginkább a Facebook, hallgatózik-e a felhasználók után. Egy átfogó kutatás most minden felmerülő kérdésre megpróbál választ adni. Kiderült, egyik alkalmazás sem hallgatózik – de van, amelyik figyel és jelez másoknak.

Bár a Facebook korábban egyértelműen megmondta, mi a helyzet az állítólagos mikrofonos lehallgatással, a felhasználók jelentős részét – a néhány hetente ki-kirobbantgató adatgyűjtési ügyek után talán érthető módon – ez továbbra sem nyugtatta meg.

Részben ezért is kezdett átfogó kutatásba az egyik bostoni egyetem, és ha már vizsgálódtak, nem csupán a Facebookot, hanem 17 ezer másik androidos alkalmazást is átnéztek, hogy kiderítsék: azok rögzítenek-e bármit a környezetben előforduló hangokból, zajokból és legfőképp az emberek közti beszélgetésekből. A szakemberek a Barcelonában, július 23-án kezdődő Privacy Enhancing Technology Symposium konferencián mutatják be részletesen eredményeiket, ám a tanulmány főbb megállapításait már most felfedték a Gizmodo újságírójának.

A vonatkozó összeesküvés-elméletekben hívők számára nem túl izgalmas jelentés szerint a szakemberek egyik vizsgált alkalmazás, így a Facebook esetében sem találtak arra utaló jelet, esetleges nyomot, hogy a programok a telefonok mikrofonját kapcsolgatva igyekeznének elcsípni a hallottakat, vagy a telefont körülvevő környezet hangfoszlányait. Mindez persze nem jelenti azt, hogy trükközéssel ne lehetne megoldani, hiszen a jelentés csak arról tesz említést, hogy a szakemberek kezében nincsen a hallgatózásra utaló bizonyíték.

©

A kutatás azonban néhány szokatlan aktivitásra is rámutatott, melyeket riasztó adatvédelmi kockázatként írtak le. Ezek egyike, hogy az áttekintett 17 ezer alkalmazásból aggasztóan sok, 9 ezer képes hozzáférni a mikrofonhoz és a telefon kamerájához is. A nagyobb gond, hogy a problémás alkalmazások közül nem kevés folyamatosan figyeli a felhasználót, tevékenységéről pedig képernyőmentéseket és videót is készít, hogy a felvett anyagokat aztán harmadik félnek továbbítsa, bizonyára elemzés céljából.

Az egyik ilyen app volt a goPuff nevű, ételrendelésre alkalmas szolgáltatás, amely a begyűjtött információkat az AppSee néven működő elemzőcégnek postázta. Ezzel önmagában még nem volna probléma, hiszen attól, hogy egy szolgáltatás üzemeltetője kíváncsi, használja-e valaki a hozzátartozó appot, még nem bűn. Csakhogy a goPuff úgy rögzített és továbbított adatokat, hogy arról egyáltalán nem informálta használóit, így lényegében titokban végzett folyamatos megfigyelést.

A kutatók szerint a képernyőrögzítés azért is gond, mert sokan – persze nagyon helytelenül – telefonjukban tárolják az egyes webszolgáltatásokhoz tartozó elérhetőségeiket, melyekre így olyanok is rápillanthatnak, akiknek nagyon nem lenne szabad. Erre persze nem találtak bizonyítékot, de hát tudjuk: attól még előfordulhatott, csak épp nem vették észre.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.