Megtalálták Németország legrégebbi könyvtárát

Megtalálták Németország legrégebbi könyvtárát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Régészek szerint a könyvtár időszámításunk kezdete körül épülhetett.

Egy protestáns templom mellett ástak a németországi Római-Német Múzeum régészei Köln városában, amikor különös dologra bukkantak. A kutatók úgy vélik, megtalálták Németország legrégebbi könyvtárát, ami még a római korban épült. A régészek először azt hitték, valamiféle piac vagy közösségi tér romjait találták meg, később azonban, mikor a leletek egyre inkább előtűntek, a struktúrája alapján megállapították, hogy inkább könyvtárról lehet szó, amelyben egykor közel húszezer papirusztekercset tároltak – írja a BBC.

A kutatók több korábban fellelt könyvtár szerkezetével is összehasonlították a romokat. Hasonló struktúrával és külső jegyekkel rendelkezik a híres ephesusi könyvtár is.

Köln az egyetlen olyan város Németországban, amelynek történelme időszámításunkig vezethető vissza. A város különleges, gótikus katedrálisáról híres, a régészek szerint azonban a fellelt könyvtárromok ezt felülírhatják. A romokat a tervek szerint integrálják a területen épülő új protestáns templom épületébe, és megnyitják a látogatók előtt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának tudományos témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.