Videó: Hatalmas polipóvodát találtak a tengerfenéken

Videó: Hatalmas polipóvodát találtak a tengerfenéken

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több mint háromezer méteres mélységben bukkantak a tudósok egy polipóvodára, ahol mintegy ezer nőstény vigyázta a tojásait.

3180 méter mélyen videóztak le egy hatalmas "polipóvodát" a kaliforniai partok közelében tengerbiológusok – számolt be a Science Alert. Ez eddig a legnagyobb poliptelep, amit valaha is találtak, ugyanis több mint ezer mélytengeri polipot – konkrétan a Muusoctopus robustus fajból – figyeltek meg a kamerákon keresztül a tudósok.

A polipkolóniát egy felszínről irányított mélytengeri kamerával találták meg, a telepen – és az ott készített felvételeken – látott polipok 99 százaléka pedig valószínűleg nőstény volt, akik fejjel lefelé vigyáztak a tojásaikra, amelyeket a tengermélyi vulkáni kőzet réseibe fektettek. Körülöttük a tojásaik is láthatók a felvételen, amelyek a tudósok szerint szépen fejlődnek is.

A felfedezés azért is meglepő, mert a polipok általában magányos állatok, ezért ritkán látni őket csoportban. Korábban a Csendes-óceán egy másik részén találtak a mélyben mintegy száz polipot egy hasonló telepen, a mostani felvételek azonban ennél is nagyobb létszámú kolóniát örökítettek meg.

A tudósok szerint a víz jobban csillogott a polipok körül, ezért elképzelhető, hogy azért pont ezt a helyet választották az állatok, mert az egykori vulkán körül melegebb a víz, de ezt még mérésekkel is igazolni kellene. Ha viszont tényleg így van, akkor az bizonyíték arra, hogy a polipok melegebb vizet választanak a tojásaik kikeltetéséhez.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának tudományos témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.

Hozzászólások