Mérföldkőhöz érkeztünk, már 1,5 milliárd gépen fut Windows

Mérföldkőhöz érkeztünk, már 1,5 milliárd gépen fut Windows

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Frissítette a Microsoft a Windows operációs rendszerrel kapcsolatos adatait: óriási számot közölt, szinte hihetetlen, hány gép futtat ma valamilyen Windows rendszert.

Jelenleg is (akárcsak már évek óta) a Windows a világ vezető operációs rendszere. Napjainkban másfél milliárd számítógépen fut valamilyen változata – derül ki a Microsoft érdekes számokat bemutató, Microsoft by the Numbers nevű, nemrégiben frissített weboldaláról.

Ha verziókra bontjuk a rendszert, akkor – más elemzők szerint – továbbra is a Windows 7 a favorit asztali operációs rendszer (a gépek 40 százalékán fut), de ott van nyomában a Windows 10 nagyjából 37 százalékos részesedéssel. Az már csak idő kérdése, hogy forduljon a kocka, a Microsoft ugyanis 2020 januárjában megszünteti a Windows 7 támogatását, és minél jobban közeledünk e határidőhöz, annál többen fognak áttérni a Windows 10-re.

©

A Windows 10 folyamatosan fejlődik, és a Microsoft évente kétszer frissítést is kiad hozzá, Ezt a stratégiát egyébként többen is bírálják, arra hivatkozva, hogy nincs elég idő a frissítések mélyebb kidolgozására, ellenőrzésére. Vannak, akik kifejezetten tisztességtelennek mondják olyan frissítések közzétételét, amelyek több kárt okoznak, mint amennyi hasznot hoznak.

Jó példa erre a legutóbbi, októberi frissítés és a vele együtt érkező fájltörlési mizéria – hogy az apróbb bugokat most ne is említsük –, ami miatt a Microsoft kénytelen volt visszahívni az update-et. Érthető, ha jó páran párhuzamot vonnak a rossz emlékezetű Windows Vista és az októberi frissítés között. Nagy különbség – és kifejezetten kellemetlen –, hogy mára a Microsoftnak 15 millió tesztelője van, ezzel együtt vághatja tönkre a gépet egy Windows-frissítés.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások