Ezzel a videószerkesztő programmal bárkiről szinte bármit el lehet hitetni – videó

Ezzel a videószerkesztő programmal bárkiről szinte bármit el lehet hitetni – videó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy számítógépes program segítségével nagyon realisztikusnak tűnő videókat lehet készíteni, és szinte bármit a másik szájába lehet vele adni.

A szoftver nagyon is valóságosnak tűnő felvételek készítésére alkalmas, és teljesen új szintre emeli az álhírgyártást: a szisztémát használva bárki képes olyan felvételeket generálni, melyeket akár ismert személyiségek arcához is társíthatnak, olyan hatást keltve a nézőben, mintha a videóban szereplők mondták volna el az adott szöveget.

Még nyáron készítették el a fejlesztők azt a demonstrációs felvételt, melyen a korábbi amerikai elnök, Barack Obama arcát használták példaként, de előkerült az orosz államfő, Vlagyimir Putyin, valamint George W. Bush és Donald Trump videóihoz is hozzányúltak már így. A közös jellemző, hogy a felvételen szereplők által mondottak valójában egy harmadik féltől származtak, a program használója mondta fel azokat, mindannyiszor rávetítve az alanyok arcára. Anélkül, hogy ehhez műtermi mozgóképet kellett volna felvenni. Íme:

A rendszer előbb szkenneli a beszélő arcának minden pontját, beleértve a száj- és a fejmozgást, majd az így kapott adatokat képi információkká alakítva egyszerűen átmásolja a felvételen látható személy arcára. Az eredmény annyira hihetőnek tűnik, hogy a program tesztelését végző németországi intézet önkénteseinek 50 százaléka azt hitte, valódi felvételt lát.

©

A szoftvernek persze vannak gyenge pontjai is, például nem lehet akármilyen háttér előtt elkészíteni, mindenesetre jelzésértékű, hogy az álhírekkel teli világunkban már nem csak azt kell mérlegelnünk, hogy amit olvasunk, igaz-e, hanem azt is, igaz-e, amit látunk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások