Először a világon: drón szállított oltóanyagot egy kisbabának

Először a világon: drón szállított oltóanyagot egy kisbabának

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világtól elzárt helyre juttatott el oltóanyagot egy drón, bizonyítva az ilyen eszközök pozitív oldalát, segítve a nehezen megközelíthető helyek kisgyermekeinek immunizálását.

A drónok meglehetősen negatív felhanggal szerepelnek mostanában a hírekben – az egyik londoni repülőtér forgalmát többször is le kellett állítani egy ilyen jármű miatt. Szerencsére igen pozitív oldalai is vannak a vezető nélküli légi eszközöknek.

A Csendes-óceán dél-nyugati részén, a világtól szinte elzárt helyen található Vanuatu (régebbi nevén: Új-Hebridák). Az ország 12 nagyobb és több mint 60 kisebb szigeten terül el, és igen nehéz megközelíteni. Az ország most azért került be a hírekbe, mert az UNICEF (ENSZ nemzetközi gyerekalapítványa) szervezésében a világon először szállított kereskedelmi drón oltóanyagot egy kisbabának.

©

A drón 40 kilométert tett meg sziklás hegyek felett – ez az út sok-sok órát vett volna igénybe a hagyományos közlekedési eszközökkel. Ráadásul az a rész, ahova az oltóanyagot vitte, csak gyalog és kishajóval érhető el, nincs villamosenergia-ellátása és egészségügyi központja sem.

Az oltóanyag szállítása egyébként sem könnyű feladat, ugyanis az anyagot meghatározott hőmérsékleten kell tartani. Nem véletlen, hogy az ott élők egyötöde egyáltalán nem kapja meg a gyerekkori védőoltásokat.

„A drón kis útja óriási ugrás a globális egészségügyben” – kommentálta az eseményt a UNICEF ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy a világon még mindig nagyon nehéz immunizálni a gyerekeket, azonban a dróntechnológiák mindezt megváltoztathatják, segíthetnek elérni az összes kicsit.

Eddig még egyszer sem használtak kereskedelmi drónt oltóanyag szállítására. A megbízásért két vállalat versenyezett, végül a győztes az ausztrál Snoop Aero cég lett. Ahhoz, hogy övé legyen a szerződés, egy 50 kilométeres próbaútra kellett küldenie a drónját, és annak szállítmányát pontosan el kellett juttatni na célhelyre.

Az már korábban is kiderült, hogy a drónok képesek biztonsággal szállítani vért, sőt átültetésre váró szerveket is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások