Hetekre lezárják az egyik futópályát Ferihegyen, de jó okkal: még biztonságosabbá teszik a repülést

Hetekre lezárják az egyik futópályát Ferihegyen, de jó okkal: még biztonságosabbá teszik a repülést

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Új műszeres leszállító berendezést helyeznek üzembe Ferihegyen, a korszerűsítés miatt két hónapig zárva lesz a II-es futópálya. A reptér szerint a változás miatt Vecsés felett átmenetileg nagyobb légi forgalommal kell számolni.

Az eddiginél lényegesen korszerűbb és megbízhatóbb műszeres leszállító berendezést kap a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér II. futópályája a 13L pályavégen is – számolt be a fejlesztésről a reptér weboldala. A munkálatok miatt le kell zárni az érintett futópályát, de a nyári csúcsforgalom idején már ismét két futópályával üzemelhet a budapesti légikikötő – írták.

Az új műszeres leszállító berendezésnek hála (ILS, vagyis Instrument Landing System) 15 méteres függőleges és 50 méteres vízszintes látótávolság mellett is lehet fogadni és indítani a repülőgépeket. Mindez akár sűrű ködben, esőben, havazásban vagy sötétben is megoldható lesz. A tájékoztatás szerint ez

még biztonságosabb repülést jelent.

"A budapesti repülőtér is teljesíti az ún. CAT IIIB műszeres megközelítésre vonatkozó nemzetközi előírásokat, amelyek alapján a fenti paraméterek szerint érkezhetnek és indulhatnak a repülőgépek Budapestről" – közölték.

[Szállnak rendelkezésünkre? Sokan nagyot csalódhatnak a ferihegyi repülési tilalomban]

Az új berendezés telepítése és beüzemelése miatt nyolchetes pályazárra kell számítani a II. futópályán. Ez idő alatt azonban más munkálatok is lesznek:

A munkálatok, illetve a pályazár miatt két hónapig csak a 3 kilométer hosszú I. futópálya lesz használatban. A reptér szerint ez nem okoz majd változást a budapesti kerületek feletti forgalomban, Vecsés felett azonban átmenetileg megnő a légi forgalom. A Budapest Airport szerint erről már előzetesen tájékoztatták Vecsés lakosságát is.

A felújítás teljes költsége eléri az 1,3 milliárd forintot.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások