A NASA éppen most próbálgatja, mi lesz, ha egy aszteroida tart majd a Föld felé

A NASA éppen most próbálgatja, mi lesz, ha egy aszteroida tart majd a Föld felé

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A héten zajló konferencián a NASA és több más űrügynökség egy kitalált történet kapcsán veszik végig, mit kell tenni, ha felfedeznek egy közeledő és veszélyes aszteroidát.

A kutatások során eddig szerencsére még egyetlen olyan aszteroidát sem fedeztek fel a tudósok, ami potenciálisan veszélyeztetné a Földet, vagy akár be is csapódhatna a bolygóba. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a szakemberek ne készülnének egy ilyen helyeztre, és ne lenne rá valamilyen vészforgatókönyvük.

Az amerikai űrügynökség, a az Egyesült Államok Szövetségi Vészhelyzetkezelési Ügynöksége (Federal Emergency Management Agency), az európai űrhivatal (ESA) valamint több más szervezet egy fikciós történet kapcsán végigveszi, hogy a felfedezés pillanatától kezdve hogyan kezelnék a helyzetet. A próbát a jövő héten tartják a Nemzetközi Asztronautai Akadémia által szervezett konferencián.

A kitalált történet szerint 2019. március 26-án fedezték fel az éjszakai égbolton a 2019 PDC névre keresztelt égitestet, messze a Plútótól. Kezdetben úgy tűnt, a Föld-Hold távolságának tizennyolcszorosával kerül el bennünket, az esély pedig, hogy becsapódjon, 1 az 50 ezerhez. Minderre 2027-ben kerülne sor.

©

A további vizsgálatokból kiderül, hogy méretét tekintve valahol 100 és 300 méter között lehet. Néhány héttel később, az eredménye pontosítása után a Földdel való ütközés lehetősége már 1 százalékra nőtt, ami cselekvésre sürgeti a tudósokat.

©

A kutatók ezután azt is megnézik, hol lehet a becsapódás potenciális helye. Az Egyesült Államoktól Nyugat-Afrikán át egészen a Csendes-óceánig bárhol megtörténhet.

A mostani már a hatodik ilyen szimuláció, amin részt vesz a NASA, és aminek középpontjában a földközeli objektumok állnak. A próba nemcsak arra jó, hogy a vezetők megtudják, speciális helyzetekben mit kell tenni, de azt is, hogy a FEMA, illetve más szervezeteknek milyen információt kell átadni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások