Lemondhatja-e a kozmetikust, aki bevásárol az okos arcápoló kütyükből?

Lemondhatja-e a kozmetikust, aki bevásárol az okos arcápoló kütyükből?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?

Két olyan apró készüléket fogtunk vallatóra, amelyek okos arcápolást ígérnek – jelentsen ez bármit –, és mivel nagyon kicsik, akár az edzőterembe is magunkkal tudjuk vinni őket. A kérdés már csak az: vannak olyan okosak, mint amit az áruk indokol?

A telefonjaink és a tévéink már jó néhány éve okosak, de talán már egy smart képességekkel rendelkező fogkefén vagy sütőn sem lepődik meg senki. Csak idő kérdése volt, hogy mikor tűnnek fel a színen az első okos arcápoló eszközök, de nem kellett sokáig várni, egy ideje már ezek is megjelentek a magyar piacon.

A 2013-ban alapított svéd Foreo nemrégiben piacra dobott egy okos arctisztítót és egy ugyancsak okos arcmaszkot. Mi pedig kipróbáltuk, mire képesek ezek az elsőre és talán még másodikra is furcsának tűnő kütyük a gyakorlatban.

©

Luna fofo

Jelen delikvensünk a gyártó szerint a világ első okos arctisztítója, ami egy néhány centiméteres, alul csapott formájú köralakú gumírozott eszköz. Az elülső oldalon a márkajelzés felett rengeteg apró, különböző méretű szilikonsörte van, az ellentétes oldalon pedig egy trendi módon Insta-fotózásra biztató kis logót és két csillogó fémlapocskát találunk. Ennyi az egész, nem több, nem kevesebb.

A hardveren kívül szükségünk van még egy az androidos és iOS szoftveres telefonokra ingyenesen letölthető Foreo alkalmazásra, mely vezeték nélküli Bluetooth kapcsolaton kommunikál az arctisztítóval. A párosítás gyerekjáték egyszerűségű, majd pedig a következő lépésben ajánlott elvégezni egy gyors bőrelemzést.

©

Utóbbit a hátoldalon lévő két 24 karátos érzékelő révén végzi el a technika: megvizsgálja a bőr nedvességtartalmát, állapotát és életkorát. Ha ezzel a hetente egyszer elvégzendő művelettel megvagyunk, akkor létrejön egy személyre szabott tisztítási program, egyedi pulzálási típussal, -intenzitással, illetve -hosszal, és jöhet is az első éles alkalmazás.

Első lépésben a sminket el kell távolítani a hagyományos módon és be kell nedvesíteni a bőrt, majd pedig a bekapcsológomb lenyomását követően jöhet az arc és a homlok körkörös tisztítása a sűrű sörtékkel. A rezgés leállása és az applikáció is jelzi, ha végeztünk egy területtel, és jöhet a következő. A maximum 3 perces kezelés végeztével pedig már csak annyi a dolgunk, hogy leöblítsük és szárazra töröljük az arcunkat.

©

A fekete színben is készülő, akár férfiak által is minden további nélkül használható Lunea fofo alkalmazása nagyon kellemes, a 150 Hz-es frekvenciájú gyengéd vibrálás kifejezetten jól esik. Az eszköz lényegében minden bőrtípussal kompatibilis, a gyártói figyelmeztetés szerint egyedül bőrbetegség esetén érdemes a használat előtt konzultálni szakorvossal. Illetve arra mindenkinek figyelnie kell, hogy a szemhéjához ne érjen hozzá a készülék.

Az arctisztítót egyszemélyes használatra találták ki. Tisztítása a vízálló kivitelnek köszönhetően folyóvíz alatt rendkívül egyszerű. Az energiaellátásról két darab AAA elem gondoskodik, melyeket körülbelül évente kell cserélni.

Ufo

Az Ufo alig nagyobb a Luna fofónál és hasonló köralakú formával rendelkezik. Az okos arcmaszk egyik oldalán apró dudorok találhatók, a másik oldal kipattintható klipsze alá pedig a lezárt kis csomagokban lévő koreai arcmaszkokat lehet behelyezni.

©

Az okostelefonon futó és a kezelés alatt lágy zenét játszó alkalmazásban ki kell választani, hogy pontosan mely arcmaszkot kívánjuk éppen használni, ebben QR-kódos felismerés van segítségünkre. Az applikációban ugyancsak ki lehet választani, hogy nappali vagy éjszakai kezelést szeretnénk-e használni, de ezt a választást telefon nélkül, a bekapcsológomb egyszeri, illetve kétszeri megnyomásával is megtehetjük.

©

A fofónál kétszer nehezebb, mintegy 150 grammos Ufo hőterápiával nyitja meg a pórusokat, ezáltal segíti a bőrápoló jobb felszívódását, mélyebbre történő behatolását, és ugyanebben segít a 180 Hz-es pulzálás is. A készülék hűtés révén összehúzza a bőr véredényeit, így a pórusok kisebbek lesznek, a bőr pedig kevésbé lesz duzzadt és megfeszül. Végül, de nem utolsósorban LED-es fényterápiát is kapunk: a vörös szín öregedésgátló hatású, a kék a pattanások ellen harcol, a zöld pedig világosítja az arcbőrt.

©
©

Az Ufo is teljesen vízálló kivitelű, rendkívül egyszerűen tisztítható. Az elemcserével ez esetben nem kell foglalkozni, ugyanis az 1050 mAh kapacitású beépített akkumulátor USB-porton keresztül tölthető. Egy teljes töltés körülbelül 2 órányi időt vesz igénybe és körülbelül 40 használat után kell töltőre dugni az arcápolót.

Hatás

A szépség megítélése ugyebár meglehetősen szubjektív dolog, mint ahogy azt is nehéz egzakt módon mérni, hogy mennyivel lesz valaki szebb bármilyen szépészeti beavatkozástól. Az viszont gyakorlati tapasztalat, hogy az okos arctisztítót egyrészt nagyon kellemes használni, másrészt a kezelések végén a végső arctisztítás során kevésbé volt piszkos a teszthez használt vatta a fofo használata után, mint amikor nem használtuk az eszközt. Vagyis a kütyü egész biztosan hatékonyan távolítja el a smink-maradványokat és az elhalt bőrsejteket. Az egyszeri használattól nem szabad csodát várni, rendszeres használat esetén viszont érezhető a különbség.

©

Az Ufóról azt ígérik, hogy egy vele elvégzett 90 másodperces kezelés ki tud váltani egy 20 perces fátyolmaszkos kezelést, és akkor a legjobb a hatása, ha előtte fofóval tisztítjuk meg az arcbőrt. Tapasztalataink szerint az Ufo is hatásos munkát végez, hidratáltabbá, tápláltabbá, szebbé válik tőle az arcbőr és bár ez is nehezen mérhető egzakt módon, tulajdonképpen már az is fél siker, ha valaki egyszerűen szebbnek érzi magát egy ilyen kezeléstől.

©

A teszt során egy kozmetikai szalont is felkerestünk, ahol hasonló funkciójú, de persze sokkal drágább gépekkel is összevetettük a Foreo termékeket, adott esetben úgy, hogy az arc egyik-, illetve másik oldalát más-más eszközzel kezeltük, kezeltettük. Szinte biztos, hogy az otthoni használatra szánt kompakt kütyük nem tudnak ugyanolyan hatást produkálni, mint a professzionális eszközök, de a megkérdezett kozmetikus szerint látható, érezhető a Foreo hatása.

Konklúzió

+: kompakt kialakítás, kényelmes és kellemes használat, egyszerű tisztítás, gyors arcápolás.

: drága készülékek, az arcmaszkok sem olcsók.

Nem gondoljuk, hogy az ilyen és ehhez hasonló okos eszközök miatt a kozmetikai szalonok forgalma jelentősen csökkenne a közeljövőben. Már csak azért sem, mert lehet bármilyen hatásos egy ilyen otthoni használatra szánt arcápoló eszköz, sokan már csak azért is továbbra is kozmetikushoz fognak járni, mert ott 20-30 percig valaki csak velük foglalkozik. És egy picit lehet relaxálni, vagy akár beszélgetni.

A ritkábban megejtett professzionális kezeléseknek viszont tökéletes kiegészítője lehet a "smart" otthoni arcápolás, amire akár naponta is sor kerülhet. Sőt, az okos arctisztítót akár az edzőterembe vagy utazásokra is egyszerűen magunkkal lehet vinni.

©

A Lunea fofo 30 ezer forintba kerül, vagyis sokkal többe, mint a hasonló hatásúnak ígért kínai webshopos alternatívák, de utóbbi termékek általában semmilyen minősítéssel nem rendelkeznek. Amennyiben beérjük okos funkciók nélkül, akkor a Foreo kínálatában 15 ezer forint ellenében is találhatunk hasonló arctisztítót.

Az Ufo árcéduláján 90 ezer forintos összeg olvasható, ráadásul ehhez még hozzájönnek a körülbelül 500-1000 forintos maszkok. Ebből és a kozmetikusnál alkalmanként elköltött összegekből ki lehet számolni, hogy a svéd kütyü mennyi idő alatt hozhatja vissza az árát. Olcsóbb alternatíva az Ufo mini, mely hűtőfunkció nélküli változat 60 ezer forintba kerül.

Többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni ezekről, kövesse a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

Hozzászólások