A Huawei után egy másik kínai céget is feketelistára rakhat Donald Trump

A Huawei után egy másik kínai céget is feketelistára rakhat Donald Trump

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem a Huawei az egyetlen szálka az amerikai kormányzat szemében a The New York Times friss információi szerint.

Tavaly kezdődött, de még napjainkban sem ért véget az Amerika és Kína közt zajló kereskedelmi háború, amely a múlt héten sokkal komolyabbra fordult: Donald Trump elnök szükségállapotot rendelt el, hogy megvédje az amerikai számítógépes rendszereket a "külföldi ellenségektől".

Bár az elnöki határozatban nem neveznek meg cégeket, a döntés egyértelműen a Huaweire vonatkozott. Ezt követte aztán a Google lépése, amelynek hírét a Reuters robbantotta vasárnap éjjel. A kínai nagyvállalat ezzel még nehezebb helyzetbe került, ám a jelek szerint nem csak őket lehetetlenítenék el: a The New York Times a modern kamerarendszereiről ismert, szintén kínai Hikvisiont nevezi meg, mint a Trump-kormányzat soron következő célpontját.

A Hikvision ellen már korábban is tett lépéseket Trump, mikor megtiltotta az amerikai kormányhivatalok számára a cég, valamint az ugyancsak kínai Dahua videotechnikai termékek beszerzését. Az amerikai kormányzat akkor ismét arra hivatkozva tett lépéseket, hogy a kínai technológia potenciális kiberbiztonsági fenyegetést jelent. Az újabb szigor azonban hasonló helyzetbe terelheti a vállalatot, mint amilyenbe néhány napja a Huawei került.

A Bloomberg az üggyel kapcsolatban azt írja, a Dahuat és a Hikvisiont ember jogi szervezetek korábban azzal vádolták meg, hogy technológiájukkal megkönnyítik Pekingnek a Hszincsiang tartománybeli muszlim etnikai csoport, az Uighurok üldözését. Ugyanakkor a Trump-adminisztráció többek szerint nem emiatt léphet fel szigorúbb intézkedésekkel velük szemben. "Reméljük, hogy a vállalat tisztességes és igazságos bánásmódban részesül" – nyilatkozta a Hikvision igazgatótanácsának egy tagja a hírekre reagálva.

A történethez hozzátartozik, hogy az amerikai kormányzat néhány órája három hónapnyi haladékot adott a Huaweinek. Így az is elképzelhető, hogy augusztus 19-ig minden elrendeződik, hogy az aktuálisan legfontosabb modellek (Mate 20- és P30-széria) megkaphassák a következő rendszerverziót, az Android Q-t is. A Huawei alapítója, Zsen Cseng-fej szerint az amerikai korlátozások hatástalanok velük szemben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások