Üthet vagy visszaüthet a Huawei elleni támadás?

Üthet vagy visszaüthet a Huawei elleni támadás?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Kemény fába vágja a fejszéjét, aki a jelenlegi, kétpólusúra szűkült okostelefonos piacra új platformot próbál bevezetni. De lehet, hogy a Huaweinek nem lesz más választása.

A világon jelenleg 2,5 milliárd androidos készülék van használatban, az aktív Apple-eszközök száma pedig 1,4 milliárd. Az utóbbi körben Mac számítógépek is vannak, előbbibe pedig az okosmosógéptől az okostévéig sok minden beleszámít. De aligha túlzás azt állítani, hogy az Android operációs rendszert nagyjából kétmilliárdan, az iOS-t pedig egymilliárdan nyomogatják nap mint nap a telefonjaikon. Erre az igencsak előrehaladott állapotban lévő piacra kell majd beszállnia harmadikként a Huaweinek, miután a vállalat lényegében megerősítette a Reuters hírügynökség vasárnapi értesülését, miszerint a Google – a Trump elnök által végsőkig fokozott amerikai kormányzati nyomásra – elvágja a kínai gyártót az Android legfontosabb részeitől.

Az utóbbi években tett sajtónyilatkozatok alapján a Huawei már régóta számol ilyen helyzettel. Legutóbb a február végi Mobile World Congress technológiai szakkiállítás után nyilatkozott erről Richard Yu, a vállalat fogyasztói üzletágának vezérigazgatója. A Die Welt német napilapnak azt mondta, szívesen dolgoznak ugyan telefonjaikon a Google, számítógépeiken a Microsoft szoftverrendszereivel, de felkészültek arra az esetre, ha az amerikai kormányzat addig sakkozik, míg végül elvágja tőlük az amerikai platformokat. Ha bármikor ilyen helyzet áll elő, nem éri majd őket váratlanul, van B tervük, már elkészítették saját operációs rendszerüket. A Huawei-alapító Zsen Cseng-fej éppen a Google-tilalom kiszivárgása előtti napon tett hasonló kijelentést a japán médiában.

Hogy korábban kik buktak bele hasonló próbálkozásokba, és hogy milyen esélyei vannak most a Huaweinek, arról a HVG hetilapban friss számában olvashat.

Hozzászólások