A kínaiak megcsinálták a vonatot, ami 600 km/h-val repeszt

A kínaiak megcsinálták a vonatot, ami 600 km/h-val repeszt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Elkészült a kínaiak új, maglev-technológiával közlekedő vonata, amit a tervek szerint 2021-ben kezdenek majd el gyártani.

Több mint három évvel ezelőtt, 2016 novemberében jelentette be a világ legnagyobb, vonatokat gyártó cége, a kínai China Railway Rolling Stock Corporation (CRRC), hogy egy olyan szerelvény kifejlesztését kezdték meg, ami a tervek szerint 600 km/h-val lesz képes száguldani. Természetesen egy maglev-technológiával közlekedő vonatról van szó, aminél jelenleg nincs gyorsabb és fejlettebb a világon.

A magleveknek nincsenek kerekei, így súrlódás sincs, a járműveket a mágneses mező hajtja előre, és a pályán is ugyanez tartja őket. A bejelentés óta eltelt években komoly munka folyt a háttérben, ennek eredményeként pedig a napokban bemutatták a szerelvény első prototípusát.

©

A CNN beszámolója szerint a vonatok végsebessége valóban 600 km/h-ra lesz, és ha minden a terv szerint halad, 2021-ben már meg is indulhatna a gyártás. Hogy ez mennyire nagy sebesség, azt Ding Sansan, a CRRC főmérnöke érzékeltette igen szemléletesen: a számítások szerint a vonat 3 és fél óra alatt tenné meg a Peking–Sanghaj-távolságot – amit egy repülőgép 4 és fél óra alatt abszolvál. Annak ellenére, hogy a repülő utazási sebessége 880-926 km/h-ra.

A kínai Sanghaj Maglev a maga 431 km/h-val 12 éven át tartotta a sebességi világrekordot, a japánok azonban nemrég ezt is túlszárnyalták, és 585 km/h-s csúcssebességet értek el. Erre jöhet most a kínaiak csattanós válasza.

Ha szeretne értesülni a kínai szupervonat első útjáról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások