Akkumulátorügy: az Apple szerint a felhasználókat védik az ijesztgetéssel

Akkumulátorügy: az Apple szerint a felhasználókat védik az ijesztgetéssel

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem szeretné az Apple, ha a felhasználók nem hivatalos forrásból származó akkumulátort tennének az iPhone-ba, ezért egy furcsa üzenettel bombázza őket. A cég most szerint mindez a vásárlókat szolgálja.

Az iPhone-ok akkumulátorát a felhasználók, illetve az Apple által nem jóváhagyott (értsd: nem hivatalos) partnerek is ki tudják cserélni ugyan, ám a cég nem szeretné, ha ez megtörténne. Minderre az iFixit hívta fel a figyelmet, megmutatva azt az üzenetet, amit egyes felhasználóknak küld ki emiatt az Apple.

Az üzenetben arról tájékoztatja a felhasználót a készülék, hogy az akkumulátor állapotára vonatkozó információkat nem lehet elérni. A szöveg eddig is megjelent a telefonokon, de csak akkor, ha valami probléma támadt az egységgel. Most viszont már azokon is mutatja, amikben semmi gond az energiaforrással.

A figyelmeztetés az XR, XS és XS Max készülékeken bukkan fel, abban az esetben, ha az eszközön az iOS 12, vagy az iOS 13 béta verziója fut, és ha valaki a telefonokban nem az Apple-lel cserélteti ki az akkumulátort.

Az üzenet múlt csütörtökön kezdett terjedni, de az Apple csak napokkal később, néhány órája reagált rá. A The Verge-nek küldött tájékoztatásában a gyakorlatot lényegében a felhasználók érdekeit szolgáló húzásként jellemzik. Az Apple szerint biztos akar lenni abban, hogy a készülékben cserélt aksi rendben van, és szakszerűen illesztették a készülékbe. Vagyis a figyelmeztetés inkább óvintézkedés – vélekedik az Apple.

Abban igaza van a cupertinói gyártónak, hogy a kétes forrásból származó aksik esetenként nagyobb bajt is okozhatnak, mint az ellenőrzött kiegészítők. A lépés ennek ellenére, teszi hozzá az iFixit, nem túl etikus, hiszen az Apple ezzel elveszi a lehetőséget a vásárlóktól, hogy maguk döntsék el, hogyan szervizelnék készüléküket. Arról nem beszélve, hogy a gyári termékek sokszor drágábbak is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.