Összeállt Oroszország és Észak-Korea – együtt küzdenek az álhírek ellen

Összeállt Oroszország és Észak-Korea – együtt küzdenek az álhírek ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az észak-koreai KCNA hírügynökség és az orosz TASZSZ hírügynökség olyan együttműködési megállapodást írt alá, amivel még "az újságírók munkáját is segíteni fogják".

Az elmúlt években egyre súlyosabb problémát jelentett a nyugati országokban az álhírek megjelenése. A dezinformáció segít összezavarni egy állam polgárait, így befolyásolva az adott ország belpolitikájának – és ezzel együtt külpolitikájának – alakulását. Az álhírek megállítása mellett tette le a voksát korábban már a Facebook és a YouTube is, most azonban egy olyan kooperáció született, amire kevesen gondoltak volna.

A BBC Monitoring beszámolója szerint

az orosz TASZSZ és az észak-koreai KCNA hírügynökség szövetségre lépett, hogy együtt harcoljanak az álhírek ellen.

Az együttműködési megállapodást az orosz hírügynökség feje, Szergej Mihajlov, valamint az észak-koreai hírügynökség vezetője, Kim Chan-gwang írta alá, amely során azt is megbeszélték, miként segíthetnék az újságírók munkáját.

Kim az esemény után úgy nyilatkozott, a mostani megállapodás a dezinformáció elleni küzdelem legfontosabb sarokköve lesz. Hogy pontosan ez milyen formában valósul majd meg, arról egyik fél sem beszélt.

Jo Yong-sam, az észak-koreai külügyminisztérium vezetője korábban arról beszélt, hogy az orosz média "méltányosan és objektíven" számol be a Phenjan és Washington közötti konfliktusról.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.