Agyonlőttek egy erdészt Romániában, miközben illegális fakitermelést próbált megakadályozni

Agyonlőttek egy erdészt Romániában, miközben illegális fakitermelést próbált megakadályozni

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Liviu Pop erdész már a második, akit munka közben öltek meg a romániai fatolvajok. Egy tényfeltáró videó szerint Romániában bűnszervezetek végzik az illegális fakivágásokat.

Rövid időn belül a második erdészt gyilkolták meg a rábízott erdőterületen Romániában, miközben illegális fakivágást próbált megakadályozni - írja a BBC. Szeptemberben Lasi megyében találtak holtan egy erdészt, most Máramaros megyében lőttek le egyet.

A hatóságok szerint az erdésszel saját vadászpuskájával végeztek ismeretlenek.

A brit hírportálnak nyilatkozott az Agent Green nevű természetvédelmi szervezet egy munkatársa, Gabriel Paun, akit elmondása szerint többször megpróbált meggyilkolni a román "favágó maffia". Az erdészek elleni támadások egyre gyakorabbik a szomszédos országban: idén már 16 támadást követtek el az erdészetek munkatársai ellen.

Románia érintetlen erdőiben soha nem látott ütemben zajlik az illegális fakitermelés, amelynek veszélyére a Greenpeace is figyelmeztetett. A környezetvédők szervezet szerint Romániában óránként három hektár erdő tűnik el, többek közt az illegális favágás miatt is.

A romániai illegális fakitermelés ügyét korábban tényfeltáró videóban mutatták be újságírók, hangsúlyozva, hogy a folyamatban politikusok is érdekeltek. A riporterek a nyomozásuk eredményéből arra következtetnek, hogy a törvénytelen fakivágásokat bűnszervezetek végzik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.