Jót nevethetnek most a Facebooknál a Gazdasági Versenyhivatal büntetésén

Jót nevethetnek most a Facebooknál a Gazdasági Versenyhivatal büntetésén

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 1,2 milliárd forintos büntetése a magánember szemében óriásinak tűnhet, de a Facebooknak aprópénz.

Történetének eddigi legnagyobb bírságát szabta ki a Gazdasági Versenyhivatal azzal, hogy 1,2 milliárd forintos büntetést rótt ki a Facebookra. A magyar hivatal szerint az amerikai vállalat megtéveszti a felhasználókat akkor, amikor azt állítja: ingyenes a Facebook.

A GVH indoklása szerint a 2010 januárjától 2019 októberéig megjelenő "Ingyenes és bárki csatlakozhat” és „Ingyenes és az is marad” üzenetek nem állják meg a helyüket, mert a felhasználók nagyon is fizetnek a Facebook használatáért. Pénzben ugyan nem, az adataikkal viszont annál inkább. (Az indoklás meglehetősen furcsa, hiszen ilyen értelemben lényegében soha semmi nincsen, végső soron mindig megéri valamiért valakinek – tehát az "ingyenes" kifejezést talán soha nem írhatná le egyik cég sem.)

A Facebooknál valószínűleg nem hívták össze a válságstábot a döntés miatt.

5 milliárd dollár

A vállalat történetének egyik legsúlyosabb adatszivárgási botránya volt a Cambridge Analytica-ügy, amely után több bírságot is kapott a Facebook. Bár a briteknél egy régi adatvédelmi szabály miatt a cég megúszta a rekordméretű GDPR-büntetést, és alig 183 millió forintnak megfelelő bírságot kapott, az Egyesült Államokban már nem volt ilyen szerencséje a cégnek. Zuckerbergéket a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, FTC) 5 milliárd dollárra, vagyis átszámítva mintegy

1 462 500 000 000 forintra

büntette. Az azóta közzétett pénzügyi jelentésekből kiderül, különösebb megrázkódtatás nélkül heverték ki a gigabírságot.

©

110 millió euró

Az Európai Unió versenyügyi hatósága 110 millió eurós, akkori árfolyamon nagyjából 34 milliárd forintos büntetést adott, mert Zuckerbergék téves információt adtak a felhasználóknak a WhatsApp 2014-es felvásárlásakor: azt kommunikálták, sehogy sem kötik össze a Facebook- és a WhatsApp-felhasználók fiókjait, később azonban ezt mégis megtették.

40 millió dollár

Alig több mint egy hónappal ezelőtt derült ki, hogy a Facebook a most kiszabott GVH-büntetés mintegy tízszeresét, 40 millió dollárt, vagyis átszámítva mintegy 11,9 milliárd forint kártérítést fizet majd a hirdetőinek. A cég ugyanis jelentősen túlbecsülte azt az időt, amit a felhasználók a videók nézésével töltenek a platformon, ami lényegében a hirdetők megtévesztésének minősül.

10 millió euró

Az olaszok sem voltak szívbajosak akkor, amikor arról volt szó, hogy meg kell bünteti a Facebookot. 2018 decemberében ők is benyújtották a számlát két, összesen 10 millió eurós, vagyis körülbelül 3,3 milliárd forintos bírság keretében.

©

A döntés oka hasonló volt, mint amit a Gazdasági Versenyhivatal közölt: az olasz hatóság azért büntetett, mert a Facebook arra ösztönözte az embereket, hogy regisztráljanak a közösségi oldalra, miközben arról nem tájékoztatták őket, hogy az adataikat miként fogják felhasználni.

5 millió dollár

Tavasszal derült ki, hogy a Facebooknak 5 millió dolláros – vagyis nagyjából 1,48 milliárd forintos – kártérítést kell fizetnie, mert olyan hirdetéseket engedett be a rendszerébe, amelyek a felhasználókat életkoruk, nemük és faji hovatartozásuk alapján diszkriminálta – írta akkor a CNN.

Most jön a java

A Facebooknak jelenleg is van egy olyan ügye, ami miatt gigabüntetésre számíthat. Augusztusban ugyanis az amerikai bíróság elutasította a Facebook fellebbezését abban a perben, amit az arcfelismerő rendszerük használata miatt indítottak ellenük.

A tét nem kicsi, az illinois-i törvény értelmében ugyanis 1000 és 5000 dollár közötti büntetést lehet kiszabni jogsértésenként attól függően, hogy milyen súlyos volt a jogsértés. A jelenlegi ügy több millió felhasználót érint, így alsó hangon is milliárdos büntetés lehet a dolog vége. Dollárban, természetesen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.