Újraszabályozná a közösségi médiát Zuckerberg

Újraszabályozná a közösségi médiát Zuckerberg

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Facebookot működtető cég igazgatója az Európai Unió vezetőivel találkozott hétfőn.

Javaslatokkal érkezett Mark Zuckerberg brüsszeli találkozójára, amelyeket át is adott Vera Jourova demokráciáért és átláthatóságért felelős uniós biztosnak. Jourova előzőleg a Facebookot tette felelőssé a Cambridge Analytica-botrány miatt.

Sajtóinformációk szerint Zuckerberg a találkozó során a gyűlöletbeszéd és a dezinformáció erősebb ellenőrzésének szükségességét hangsúlyozta a közösségi platformokon, de egyúttal felhívta a figyelmet a véleménynyilvánítás szabadságára.

A javaslatcsomagban azt emelte ki, hogy a közösségi portálokat működtető vállalatok felelősségére vonatkozó törvények, amelyek büntetik az illegális tartalmak megjelenését "nem passzolnak az internetes környezethez".

Mark Zuckerberg: Nem a közösségi média a társadalmi megosztottság okozója

A Facebook alapítója a biztonságpolitikai konferencián védte meg a vállalatát.

Jourova később azt nyilatkozta, hogy megállapodott a Facebook vezérigazgatójával "az adatok és algoritmusok nagyobb átláthatóságának szükségességéről". Emlékeztette továbbá Zuckerberget, hogy az EU "szigorú adatvédelmi szabályokkal rendelkezik", amelyeket az általános adatvédelmi rendelet tartalmaz. "A Facebooktól azt várjuk, hogy erőteljesen alkalmazza ezeket a szabályokat Európában" – hangsúlyozta.

Kiemelte továbbá, hogy az olyan európai internetes szabályozók, mint például a magatartási kódexek, jó eredményeket értek el, de a platformok felelőseinek nagyobb kötelezettséget kell vállalniuk.

A Facebooknak kell eldönteni, hogy a jó vagy a rossz érdekek oldalára áll"

– nyomatékosította.

Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos azt nyilatkozta a találkozó után, hogy

a Facebooknak kell alkalmazkodnia az európai szabályokhoz, nem pedig fordítva.

A javaslatcsomag véleménye szerint nem dolgozta ki kellőképpen a Facebook felelősségére vonatkozó előírásokat, és nem tett említést a vállalatnak a piacon szerzett dominanciájáról.

Hozzászólások