Kitört egy vulkán a koronavírus miatt nehéz helyzetben levő Ecuadorban

Kitört egy vulkán a koronavírus miatt nehéz helyzetben levő Ecuadorban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szél a vulkáni hamut Ecuador legnépesebb városa, Guayaquil irányába fújta.

Több várost is hamuba borított kedden az ecuadori Amazonas régióban található Sangay vulkán, fokozva az egészségügyi aggályokat a koronavírus-járvánnyal küzdő országban.

A tűzhányó az utóbbi bő egy évben többször is kitört már, de mivel távoleső helyen fekszik, ennek nem voltak súlyosabb következményei. Mindez azonban megváltozott azzal, hogy a szél a hamut a partvidék, és ezzel Ecuador legnépesebb városa, Guayaquil irányába fújta.

"A hamu a Sangay vulkánból jön, és szétterül az egész Guayas tartományban, egy része pedig Guayaquil térségébe érkezik meg" - közölte Benjamin Bernard, az ecuadori földtani intézettől.

Az intézet szerint számítani lehet kisebb kitörésekre az elkövetkező napokban.

A guayaquili repülőtér a kifutópálya megtisztításáig felfüggesztette működését, a hatóságok pedig megkezdték a közterek kitakarítását, hogy a hamu ne okozzon légzési nehézségeket. Emellett egyes utakat lezártak a Los Rios és a Chimborazo tartományokban.

"Most már nemcsak a koronavírus miatt kell maszkot viselni, hanem a Guayaquilt ellepő hamu miatt is" - mondta egy helyi lakos a Reuters hírügynökség tudósítása szerint.

Guayaquil a koronavírus terjedésének helyi gócpontja volt márciusban és áprilisban. A járvány túlterhelte az egészségügyi rendszert, a kórházak tele voltak betegekkel, a temetkezési vállalatok pedig nem győzték eltemetni a halottakat.

Az egészségügyi hatóságok a június elején közölték, hogy a járvány terjedése jelentős mértékben lelassult, a halálozások száma pedig napi tíz alá csökkent a tetőponthoz képest, amikor átlagban 194 halott volt.

A 16,6 milliós lakosú dél-amerikai országban eddig 43 378 az azonosított fertőzöttek és 3642 az elhunytak száma.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások