Vészjelzést adott le a Huawei, egyszerűen elfogynak a chipek

Vészjelzést adott le a Huawei, egyszerűen elfogynak a chipek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Qualcomm mentheti meg az összeomlástól a Huawei okostelefonjait, de ehhez a Trump-kormányzat engedékenységére is szükség lesz.

Néhány éve még elképzelhetetlen volt, hogy a világ legnagyobb telefongyártója azért nem tud több készüléket piacra dobni, mert egyszer csak kifogy a chipekből. Azóta nagyot változott a világ: egyrészt Donald Trump az Egyesült Államok elnöke, másrészt a Huawei lett a legnagyobb okostelefon-gyártó, másrészt – és a kombináció nem bizonyult jó csillagzatnak.

Nem hivatalosan már júniusban sejteni lehetett, hogy a kínai vállalatnak nagyon rosszul jöttek a májusban elrendelt, újabb amerikai szankciók, az AP hírügynökség jelentése szerint immár hivatalos: az amerikai technológiák értékesítési tilalma miatt a Huawei nem juthat elég chiphez az okostelefonjaihoz. Miután a május közepi amerikai szigorításról hírt adtunk, a Huawei hazai képviselete azt a tájékoztatást adta lapunknak, hogy "döntés nem hoz változást" a vállalat üzletvitelében, és ez a vonal – amely nyilván nem magyarországi találmány – az utóbbi időben végig felfedezhető volt a gyártó kommunikációs stratégiájában.

Ám tovább nem lesz tartható, miután a fogyasztói üzletágat vezető Richard Yu egy pénteki konferencián arról beszélt, az embargó miatt a következő hónapban már nem lesz raktáron alkatrész ahhoz, hogy összeállítsák a Huawei telefonokat hajtó Kirin chipseteket. Az AP tudósítása szerint Yu azt mondta, miután május közepet után nem vesznek fel a beszállítók rendelést a Huaweitől, szeptember 15-én kénytelenek lesznek leállítani a Kirin chipkészletek gyártását.

Mindeközben a The Wall Street Journal arról számolt be, hogy a Qualcomm már lobbizik, hogy kivételes engedélyt kapjon az amerikai kereskedelmi tárcától arra, hogy saját chipjeit eladhassa a Huaweinek, így azok kerülhessenek be a készülékekbe.

Bárhogy is lesz, a vélhetően szeptemberben érkező Huawei Mate40 sorozat tagjaiba még az ezekben a hetekben legyártott Kirin chipek kerülhetnek. Viszont a legtöbbek által ismert Android rendszer kritikus része, a Google szolgáltatásai az őszi modellekben sem lesznek jelen, ahogy már a tavaszi P40 Próból is hiányoztak. Hogy ez milyen kompromisszumokkal jár a gyakorlatban, arról tesztünkben olvashat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások