Előállt 10 éves tervével a Lenovo: önzáró doboz, visszaküldhető csomagolás

Előállt 10 éves tervével a Lenovo: önzáró doboz, visszaküldhető csomagolás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Lenovo által elfogadott vállalati forgatókönyvben többek között olyan célkitűzések szerepelnek, mint az üvegházhatású gázok kibocsátásának 50 százalékos csökkentése, valamint új technikák alkalmazásával a szállítási folyamatok során használt műanyagok teljes felszámolása.

Tíz év alatt 92 százalékkal csökkentette az üvegházhatású gázok kibocsátását a Lenovo, meghaladva ezzel a 2010-es évre kitűzött 40 százalékos célt. A kínai nagyvállalat 2050-re zéró üvegházhatásúgáz-kibocsátást kíván elérni. A fenntarthatóság érdekében a Lenovo három területen fejleszt, csökkent: az eladott termékek használatában (notebookok, asztali számítógépek és szerverek), a megvásárolt termékekben és szolgáltatásokban, valamint a logisztika és szállítás első fázisában.

Utóbbihoz tartoznak a szállítási folyamatok során alkalmazott újítások. Ilyen például, hogy a ThinkPad termékcsalád készülékei olyan dobozokban érkeznek a fogyasztókhoz, amelyek kialakítása során a műanyag ragasztószalagokat elhagyva, úgynevezett önzáró szerkezetet alkalmaznak – két nyelvvel és egy záró nyílással a doboz alján –, amely a doboz lapjait megfelelően hajtogatva, ugyanazt a stabilitást és biztonságot eredményezi, mint a korábbi, ragasztóval ellátott dobozok.

©

A vállalat kedden kiadott közleményében elismeri, hogy ez egy apró változtatásnak tűnhet, de hangsúlyozza: óriási hatással bír a vállalat ökológiai lábnyomára. A ThinkPad termékek szállításához egészen 2018-ig minden évben 54 tonna egyszer használatos műanyag ragasztószalagot használtak fel a dobozok biztonsága érdekében – ez közel 20 ezer kilométernyi ragasztószalagot jelent, ami körülbelül az egyenlítő hosszának a felét teszi ki.

A kínai gyártó a készülékek szállítása során felmerült további műanyagfelhasználás csökkentésére is környezetbarát alternatívákat keresett, és a polisztirolnak is hadat üzen: ahol lehetséges, természetes rost anyagokból formázott védőcsomagolást és alacsony sűrűségű polietilént használ a hagyományos polisztirol csomagolás helyett.

A vásárlók igénybe vehetik a vállalat azon szolgáltatását, amellyel a csomagolóanyagokat visszaküldhetik, hogy azt a vállalat újrahasznosítsa és további szállítások alkalmával használja. Ezáltal az összes felhasznált és újrahasznosított anyagot egy ciklusban tartják, amellyel minimalizálhatják a hulladékmennyiséget.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.