Rögzíthetik a beszélgetéseket a PlayStation 5 játékosai, a Sony szerint erre szükség van

Rögzíthetik a beszélgetéseket a PlayStation 5 játékosai, a Sony szerint erre szükség van

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy PlayStation 4-re érkezett frissítésből derült ki, hangrögzítős funkció is lesz a PlayStation 5-ben. A cél állítólag az, hogy kiszűrjék a zaklató és másokat bántó játékosokat.

A Sony nemrég adott ki egy firmware-frissítést a PlayStation 4 konzolokhoz, ami meg is érkezett a felhasználók eszközére. A telepítéssel több újdonságot is kaptak a játékosok, ezek között viszont volt egy igen furcsa is: arról kaptak értesítést, hogy a hangcsevegést rögzíthetik, hogy az alapján moderálhassák a felhasználót.

A tény, hogy egy beszélgetést rögzít a Sony, majd azt elküldi a saját szervereire, hogy a moderátorok belehallgassanak, nem tűnik túl biztonságos és megnyugtató megoldásnak. A dolgon valószínűleg sokan háborodhattak fel, a Sony ugyanis a frissítés bejelentéséhez kiadott egy magyarázatot is.

©

A cég szerint a megoldást a zaklató és a közösséget romboló játékosok miatt találták ki, nem pedig azért, hogy kémkedjenek a felhasználók után. (Persze furcsa is lett volna, ha a kíváncsiskodással magyarázzák meg a frissítést.) Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a funkció a PlayStation 5-be kerül majd be, és ott lesz lehetőség a beszélgetés rögzítésére. A felvételt a felhasználók indíthatják el és állíthatják le, valamint küldhetik el a moderátoroknak, vagyis nem arról van szó, hogy a Sony saját magától venne fel beszélgetéseket.

[Videó: Végre megmutatták, milyen lesz a PlayStation 5 felhasználói felülete]

A PlayStation 4-ben azért tűnt fel az erre vonatkozó figyelmeztetés, mert a PlayStation 5 piacra kerülése után elképzelhető, hogy egy PS5 játékos felvesz egy olyan beszélgetést, amelyben egy PS4 konzolon játszó felhasználó hangja is hallható lesz.

A nagy kérdés persze az, mennyire lesz hatékony egy ilyen funkció, és mennyire szorítja vissza a felhasználókat attól, hogy másokat sértő, zaklató kijelentéseket tegyenek. Emellett az is kérdés, hogy ha valaki elküldi a csevegést a Sony-nak, a cég mennyi ideig tárolja majd azt a szerverein.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.