Pert indított a Google ellen az Egyesült Államok, a cég visszaélhetett a piaci erőfölényével

Pert indított a Google ellen az Egyesült Államok, a cég visszaélhetett a piaci erőfölényével

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy nemrég elkészült jelentés szerint a Google – több más technológiai óriás mellett – erőből nyomta le a konkurenciát.

Monopóliumellenes keresetet nyújtott be a Google ellen az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma az ország 11 államával közösen – értesült a Reuters. Az indoklás szerint a cég visszaélhetett a piaci erőfölényével, hogy így törje le a konkurenciát.

A kereset szerint a vállalat az internetes kereső, valamint az online hirdetések piacán igyekezett minimálisra szűkíteni a konkurencia mozgásterét. A Google egyelőre nem reagált a vádakra.

A Reuters szerint az ügynek politikai háttere is lehet, mivel Donald Trump amerikai elnök korábban azt ígérte, hogy számonkérik a nagyvállalatokat, amiért szerinte elnémítják a konzervatív hangokat. Erre utal, hogy a keresetet az elnökválasztási kampány hajrájában indítják el.

A perre nem sokkal azután kerülhet sor, hogy az amerikai képviselőház több mint egy éven át tartó vizsgálata arra jutott: a világ négy legnagyobb technológiai vállalata piaci erőfölényével visszaélve megfojtja maga körül a konkurenciát. Az általuk kiadott 449 oldalas jelentésben azt szorgalmazták: darabolják fel a vállalatokat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások