Videó: Felvette a NASA űrszondája, mi történt 321 millió kilométerre a Földtől

Videó: Felvette a NASA űrszondája, mi történt 321 millió kilométerre a Földtől

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sikeres volt a NASA küldetése a Bennu nevű aszteroidánál, rögzíteni is sikerült, miként vett belőle mintát az Osiris-REx űrszonda.

Éveket kellett várni azokra a másodpercekre, amelyek szerdán meghozták a NASA történelmi küldetésének sikerét. Az Osiris-REx nevű űrszonda sikerrel közelítette meg, majd vett mintát egy robotkar segítségével abból az aszteroidából, ami a Földtől nagyjából 321 millió kilométerre található.

Az Osiris-REx a Bennu felszíne felett egy méterrel állt meg, majd kinyújtotta a 30 centiméter átmérőjű robotkarját, hogy elvégezze a rá bízott feladatot. A művelet az amerikai űrkutatási hivatal szerint alig hat másodpercig tartott, azután újra emelkedni kezdett az űrszonda. A manővert a robotnak egyedül kellett elvégeznie, így amellett, hogy egy rövid ideig a tudósok sem tudtak beavatkozni a misszióba, azt sem lehetett tudni, hogy egyáltalán sikerrel járt-e a szerkezet.

A szakemberek három kamerát szereltek az Osiris-REx-re, hogy megnézzék, pontosan mi történt a küldetés során. Ezek közül az egyik akkor kapcsolt be, amikor 25 méterrel a felszín felett járt az egység, majd egészen addig dokumentálta az eseményeket, amíg 13 méter magasra nem jutott a mintavétel után.

A mintavétel pillanatáról egy külön GIF-et is készített a NASA.

A szondát 2016-ban indították útjára, de két évig csak keringett az aszteroida körül, hogy optimális helyszínt keressen a későbbi manőverhez.

A begyűjtött mintákat visszahozza majd a Földre, hogy elemezni tudják a kutatók.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások