Egy átlagos magyar háztartás havonta kidob 3 kilónyi e-szemetet

Egy átlagos magyar háztartás havonta kidob 3 kilónyi e-szemetet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy újrahasznosításával foglalkozó cég kíváncsi volt rá, Európában melyik ország háztartásai dobják ki a legtöbb elektronikai hulladékot egy év alatt. Magyarországon még egészen jó a helyzet.

Az elektronikai hulladékok mennyiségének növekedése egyre nagyobb problémát jelent – a kérdés különösen aktuális karácsony tájékán, amikor sokan vesznek egy-egy új készüléket, és válnak meg a régi daraboktól.

Egy nyáron publikált felmérés szerint 2019-ben világszerte 53,6 millió tonnányi elektromos hulladék halmozódott fel, ami

öt év alatt 21 százalékos növekedést jelent.

©

A Clearitwaste.co.uk újrahasznosítással foglalkozó brit cég az ENSZ és a Global E-Waste Statistics Partnership nevű szervezet adataira támaszkodva megnézte, egyes európai országok háztartásai évente mekkora mennyiséggel járulnak hozzá az óriási mennyiséghez.

Az adatokból kiderül, a vizsgált 39 ország közül Norvégia termeli a legtöbb e-hulladékot, a háztartások évente átlagosan 57 kilogrammnyi kütyütől és tartozéktól szabadulnak meg. A második helyre az Egyesült Királyság került (55 kg), míg a harmadik Írország lett 52,4 kilogrammal.

Magyarországon ilyen tekintetben viszonylag jó a helyzet: a lista 25. helyén állunk. Hazánk egyetlen év alatt 138 224 tonnával szaporítja a szemétkupacot. Egy átlagháztartás évente 32,6 kilogramm elektronikai hulladéktől szabadul meg.

Ez olyan, mintha minden egyes háztartásban kidobnának 12 darab modern monitort, vagyis havonta egyet.

©

Mivel ezek a készülékek olyan anyagokat is tartalmazhatnak, amelyek súlyosan károsítjáka környezetet – például higanyt vagy ólmot –, arra is kíváncsiak voltak, mennyire vagyunk képben az elektronikai hulladékok terén. A felmérésben 1477 magyar vett részt, és kiderült,

©

A tanulmány szerint egyébként érdemes néhány lehetőséget megfontolni, mielőtt kidobnánk egy eszközünket, hogy ezzel csökkentsük az e-hulladék mennyiségét. Jó megoldás lehet, ha megpróbáljuk eladni a kütyünket, vagy újfajta felhasználási módot találni neki. Egy régi okostelefon még jó lehet, ha zenét akarunk lejátszani, vagy használhatjuk univerzális távirányítóként is. Emellett persze az sem árt, ha feltesszük magunknak a kérdést egy új eszköz vásárlása előtt:

tényleg szükség van arra, hogy azt megvegyem?

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.