Összelegózható apró kamera: teszten az izgalmas Insta360 One R

Összelegózható apró kamera: teszten az izgalmas Insta360 One R

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy első blikkre normál akciókamerának tűnő kütyü, ami a moduláris felépítésnek köszönhetően akár 360 fokos panorámafelvételek készítésére is alkalmas. Teszten az utóbbi idők legizgalmasabb minikamerája.

Ha azt mondjuk Insta360, legtöbb olvasónk vélhetően az Instagramra, illetve az erre a fotómegosztó szolgáltatásba feltöltött valamilyen 360 fokos tartalomra gondol. Pedig az Insta360 egy 5 éve alapított, Los Angeles-i és tokiói irodákkal is rendelkező kínai cég, mely az elmúlt időkben tucatnyi különböző 360-as terméket tett le az asztalra. Hiába a sok eszköz, a vállalkozás ismertség tekintetében még sehol sincs az akciókamerák koronázatlan királyához, a GoPróhoz képest.

És ez a cég nemrégiben piacra dobta a világ első cserélhető objektíves akciókameráját, jelen tesztünk alanyát, az Insta360 One R-t.

©

High-tech legózás

A minőségi benyomást keltő dobozban ezúttal nem egy összeszerelt akciókamerát találunk, hanem több modult, melyeket egymáshoz illesztve pillanatok alatt egy egyedi tudású készüléket állíthatunk össze magunknak. A szett alapját egy téglalap formájú, a tetején csatlakozót felvonultató piros-fekete modul adja, amire minden felhasználási esetben szükség van, ebben rejtőzik ugyanis az akkumulátor.

Erre felülről csatlakoztatható rá az Insta360 One R "agya", vagyis a képfeldolgozó- és vezérlő-processzort, illetve a kijelzőt tartalmazó központi "kocka". E mellé érkezik az aktuálisan használni kívánt objektív-egység, melyet kétféle módon lehet a helyére tenni, annak függvényében, hogy a kijelzővel egy irányban, vagy ellentétes irányban szeretnénk használni.

©

Előbbi értelemszerűen szelfizéskor tehet jó szolgálatot. Amennyiben a 360-as modult választjuk, akkor előre és hátra is figyel egy-egy halszemoptika.

Ha ezzel megvagyunk, már csak annyi a dolgunk, hogy a kisebbik fenti gombbal bekapcsoljuk a kamerát, és a megfelelő üzemmód kiválasztását követően máris kezdődhet a fotózás, videózás. A vízállóság 5 méteres mélységig adott, de a vízbe menetel előtt be kell tenni a kamerát az alapáron járó keretbe, ami gondoskodik arról, hogy minden illesztés és szigetelés hibátlan legyen.

©

Lehetőségek

Az alapértelmezett 4K modul egy 121 grammos egység, melynek lelke egy 12 megapixeles képérzékelő és egy f2,8-as fényerejű, illetve 16,4 milliméteres fókusztávolságú objektív.

A JPEG, illetve RAW formátumú fényképek értelemszerűen maximum 12 megapixelesek lehetnek, a H.264-265 codeces videók esetében ugyancsak a 4000x3000 pixel jelenti a plafont, 24-30 fps sebesség mellett. A 3840x2160 képpontos 4K videók akár 60 fps-esek is lehetnek, kisebb felbontások mellett pedig 100-200 fps a maximum. A mai elvárásoknak megfelelően HDR üzemmód is választható, de ezt csak jó fényviszonyok mellett érdemes használni. A 4K modullal körülbelül ilyen felvételek készíthetők:

©

A hattengelyes stabilizátorra nem lehet panaszunk, a képminőség korrekt, de nem feltétlenül éri el a legdurvább GoPrók szintjét. Erre jelenthet megoldást az 1 colos Leica szenzort felvonultató opcionális modul, melyet sajnos nem állt módunkban kipróbálni. Ezzel a 158 grammos egységgel 18 megapixeles fotók készíthetők, de nem is a nagyobb felbontás a lényeg, hanem a nagy szenzor miatti alacsonyabb képzaj, illetve a 14 milliméteres gyújtótávolság.

A 130 grammos 360-as modul duplalencsés megoldásával 18 megapixeles gömbpanorámák, illetve 30 fps sebességű 5,7K videók rögzíthetők. Íme néhány fotó és videó, mely ezzel az egységgel készült:

©
©
©
©
©
©

Használat közben

Az 1,3 colos érintőkijelzőn az alapbeállításokat egész jól el lehet végezni és a lehetőségekhez képest az élőkép is korrektül látható, de az elkészült felvételeket egész biztosan nem itt fogjuk visszanézni, arra ott a mobilunk. A két beépített mikrofon közepes minőségű, ha jobbra vágyunk, nincs akadálya külső mikrofon csatlakoztatásának, illetve AirPods-támogatást is kapunk.

Az exponáláshoz egyszerűen meg kell nyomni a megfelelő gombot, melynek hatására azonnal, vagy késleltetve készül el az előre kiválasztott üzemmódú felvétel. A szelfibotos, vagy egyéb távolból történő használatot megkönnyíti a hangvezérlés, illetve a lehetőség, hogy mobilról, illetve Apple Watch-ról is exponálhatunk.

A microSD memóriakártyára dolgozó kamera minden további nélkül akár drónra is felszerelhető, ezenkívül 60 méteres merülési mélységet lehetővé tevő speciális tokot is árul a gyártó.

©

Az 1190 mAh kapacitású akkumulátor 30-40 perces üzemidőt tesz lehetővé, és opcionálisan dupla üzemidejű, vastagabb aksimodul is vásárolható. USB-C porton keresztül körülbelül 60 perc alatt tölthető fel az alap akkumulátor.

A Bluetooth és Wi-Fi kompatibilis Insta360 One R-ről pillanatok alatt átmásolhatók a fotók az okostelefonra, amihez csak a gyári alkalmazás (Android, iOS) letöltésére és telepítésére van szükség. Videók esetében már más a helyzet, ami nem csoda, hiszen egy 5,7K felbontású 30 képkocka/másodperc sebességű felvétel még akkor is nagyméretű, ha például csak 1 perc hosszúságú.

©

Az applikáció eleinte nem volt 100 százalékosan stabil, ezt a problémát azonban az időközben kijött frissítések orvosolták. Pozitívum, hogy a szoftver nemcsak egyszerűen kezelhető, hanem rengeteg tippel és trükkel szolgál a kezdő fotósok/videósok számára. A videóvágás és az egyedi trükkök kivitelezése egyszerűen megoldható, olyannyira, hogy számítógépes szoftver használatára lényegében nincs is szükség. Mindenesetre többek közt az Adobe Premiere Pro támogatás is adott.

Ennek persze az az ára, hogy legalább felső-középkategóriás okostelefon szükséges a rendszer zavartalan használatához. A nagy tudású, így például a szelfibot automatikus retusálásra is képes szoftver alaposan megizzasztja a mobil processzorát, amit a készülék felmelegedése jelez.

©

Konklúzió, árak

+ : ötletes moduláris felépítés, egyszerű kezelhetőség, rengeteg hasznos kiegészítő, felhasználóbarát mobil alkalmazás.

: a legjobb képminőséghez a drága Leica modul szükséges, a kijelző lehetne nagyobb.

Ha akarjuk, akkor normál akciókamera, ha akarjuk, akkor egy minden hájjal megkent 360-as készülék az Insta360 One R, melynek révén rendkívül egyszerűen készíthetők látványos fotók, illetve videók.

Cikkünk írásakor 288 euróba (102 ezer forint) kerül a 4K modulos alapmodell, az általunk kipróbált 4K+360-as kivitel árcéduláján 433 eurós (154 ezer forint) összeg olvasható. A mind a három modult magába foglaló szettért 694 eurót (246 ezer forint) kérnek el. Az egyes modulok egyenként is megvásárolhatók 107, 188, illetve 287 eurós áron (38, 67, 102 ezer forint).

Összehasonlításképp, a GoPro 329 eurós (118 ezer forint) áron kínálja a Hero 8 Blacket és 379 eurót (135 ezer forint) kér a Hero 9 Blackért. Ezen gyártó 360-as kamerája, a Max 429 euróba (152 ezer forint) kerül.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

Hozzászólások