Kimutatták a koronavírus átterjedését egy várandós nő és magzata között

Kimutatták a koronavírus átterjedését egy várandós nő és magzata között

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A kismama a terhessége nyolcadik hónapjában fertőződött meg még tavaly Bulgáriában.

Bulgáriában kimutatták a koronavírus átterjedését egy terhes nő és magzata között – közölte az olasz L'Unione Sarda. "Az anya megfertőződése a koronavírussal, a magzat kórképe (a terhesség alatti növekedés-visszamaradása, illetve a magzatvíz csökkenése volt megfigyelhető), valamint az újszülött kislány szervezetében laborvizsgálatok során kimutatott antitestek megerősítik következtetésünket, hogy a gyermek a méhen belül fertőződött meg" – mondta Ilijan Trajanov, Pazardzsik városi kórháza szülészeti-ginekológiai osztályának vezetője.

Az orvos szerint az intézményükben fekvő 28 éves anya a terhesség nyolcadik hónapjában fertőződött meg koronavírussal a múlt év végén. Köhögés mellett láz tünetei jelentkeztek nála.

Nálunk nem ajánlott kismamáknak a koronavírus elleni oltás, de van, ahol megkaphatják

Melyik a kockázatosabb: terhesen elkapni a koronavírust, vagy beadatni az ellene kifejlesztett oltóanyagot? Világszerte gyermeket tervező nők százezrei szembesülnek a fenti dilemmával, a válaszként alkalmazott gyakorlat azonban egyelőre országonként különbözik. Szakértői vélemények szerint az mRNS oltások elméletben nem veszélyesek a várandósokra, de klinikai kísérletek hiányában ezt egyelőre nem lehet biztosan kijelenteni.

A magzat növekedés-visszamaradása miatt császármetszést kellett végrehajtani a természetes szülés várt időpontja előtt két héttel. Az orvos elmondása szerint a kislány 2,75 kilogrammal és 46 centiméterrel jött világra. Mind az anya, mind gyermeke otthon van, jól vannak, a következő napokban a kislányon még további laborvizsgálatokat végeznek el antitestek kimutatására.

A TASZSZ orosz hírügynökség megjegyzi, hogy a koronavírus-fertőzésről szóló tudományos publikációkban a magzat méhen belüli közvetlen megfertőződésének esetét eddig még nem igazolták.

A bostoni Massachusetts General Hospital (MGH) kutatói tavaly decemberben az amerikai JAMA Network Open tudományos lapban közölt tanulmányukban is azt állították, hogy a terhes anyák nem adják tovább a magzatnak a koronavírust, ellenben az influenzához képest a vírus ellen képződött ellenanyagot is csak nagyon kis mértékben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások