Bővült a lista: 9 féle mellékhatást okozhatnak a koronavírus-vakcinák

Bővült a lista: 9 féle mellékhatást okozhatnak a koronavírus-vakcinák

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mivel a világ egyre jobban áll átoltottság tekintetében, a szakemberek tudása is folyamatosan bővül. Ezúttal a lehetséges mellékhatásokról derült ki néhány újabb részlet.

Három új jelenséget is talált az amerikai járványügyi központ (CDC), amik megjelenhetnek a koronavírus-vakcinákkal beoltottaknál. A CDC mellékhatásokkal foglalkozó felsorolása ezzel összesen kilenc tényezőre bővült a korábbi hat helyett. Ezek név szerint

de kialakulhat

E mellékhatások közül három (a fájdalom, a vörösség és a duzzanat) a karban, az oltás helye, illetve annak környékén jelentkezhet, a többi pedig a test általános reakciójaként. A CDC ugyanakkor hangsúlyozza: a fenti listában lévő mellékhatások nem mindenkinél jelentkeznek, és nem is törvényszerű, hogy ilyen sorrendben jöjjenek elő valakinél.

[Az Európai Gyógyszerügynökség egyik vezetője azt kéri, egyelőre ne engedélyezzék a tagállamok az orosz vakcinát]

A járványügy azt is hangsúlyozza, hogy a mellékhatások természetes velejárói oltásoknak, és ezek is azt jelzik, hogy a vakcinák működnek: az, hogy a test különféle jelenségeket produkál az oltás után

valójában annak jele, hogy a szervezet elkezdi kialakítani a vírussal szembeni immunitását.

A CDC friss bejegyzésében arról is szól, mivel lehet csillapítani az esetleges kellemetlenségeket. Ilyen például, hogy a szúrás helyét egy tiszta, nedves ronggyal lehet borogatni, ha az bepirosodna. Emellett célszerű mozgatni a karunkat, “tornáztatni”, illetve figyeljünk rá, hogy a folyadékbevitel bőséges legyen.

Milyen vakcinákkal oltanak most Magyarországon, kik kaphatják, és melyikből mennyi kell? Íme a válaszok

Magyarországon jelenleg ötféle vakcinával oltanak a koronavírus ellen, de az alábbi táblázatból nem csak ez deríthető ki.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.

Hozzászólások