Vizsgálat indult a Facebooknál a magyar politikusok elérésének csökkenése miatt [frissítve]

Vizsgálat indult a Facebooknál a magyar politikusok elérésének csökkenése miatt [frissítve]

Utolsó frissítés:

Balogh Csaba Szerző:

Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Ellenzéki és kormánypárti politikusok is azt tapasztalják, hogy Facebook-oldalukon közzétett bejegyzéseik kevesebb emberhez jutnak el, mint korábban.

Pénteken Dömötör Csaba államtitkár, Fekete-Győr András Momentum-elnök és Karácsony Gergely budapesti főpolgármester is hangot adott aggodalmának Facebookon. Mindhárom politikus kissé túlfűtötten reagálta le a helyzetet, mely Fekete-Győr szerint például egyenesen azt a kérdést veti fel, hogy tiltani fogja-e a Facebook a politikai tartalmakat. Cikkünk nyitóképén pedig Karácsony Gergely bejegyzésének hasonlóan erős megfogalmazású képi eleme látható.

Mint péntek délután megírtuk,

tiltásról egészen biztosan nincs szó. Már csak azért sem, mert az nulla elérést hozna magával, és ez a helyzet láthatóan nem áll fenn.

Esetleg arról, hogy a korábban belengetett, az Egyesült Államokban és néhány más országban hónapok óta tesztelt változás értelmében kevesebb politikai tartalmat jelenítenek meg a felhasználók hírfolyamában. Bár ezt itthon minden politikus a saját pártja/oldala ellen irányuló merényletnek tekinti, ez a változás pártoktól függetlenül mindenkit érint. (Hasonló változás korábban éppen a sajtót sújtotta, amikor a Facebook a médiaoldalak tartalmainak megjelenítési arányát csökkentette, hogy inkább a személyek általi megosztások kerüljenek előtérbe.)

Hogy a politikai tartalmak csökkentésére irányuló tesztelés Magyarországra kiterjesztéséről van-e szó, ez csak az egyik lehetséges forgatókönyv, ezért még pénteken délután rákérdeztünk a Facebooknál. A közösségi oldal szóvivőjét este 9 óra után tudtuk elérni, és akkor annyit közölt:

a Facebook tud a jelenségről, és vizsgálja azt.

Bár ez a válasz nem jelent semmit, de sugallni inkább azt sugallja, hogy nem egy szándékos tesztről van szó, melyet vélhetően nem kellene különösebben vizsgálni, hiszen egy előzetes döntés eredménye lenne. Így tehát elképzelhető, hogy valamilyen szándékolatlan algoritmusmódosítás, esetleg technikai probléma áll a jelenség hátterében. De egyelőre minden csak lehetséges, a Facebook vizsgálódásának végéig érdemes mindent feltételes módban kezelni.

Frissítés 00:15: A jelenséget technikai hiba okozta.

Ha értesülni szeretne a fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.