szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár egyre népszerűbbek az elektromos és indukciós főzőlapok, még mindig sokan használnak hagyományos gáztűzhelyet – pedig a Stanford Egyetem munkatársainak vizsgálata alapján lehet, hogy az egészségünket kockáztatjuk ezzel.

Aggasztóan magas mértékben bocsát ki benzolt a gáztűzhely – állapítja meg a Stanford Egyetem kutatóinak napokban közzétett új tanulmánya. Mindez pedig azért problémás, mert ez a vegyület a leukémiához és más ráktípusokhoz köthető, tehát komoly betegségekhez vezethet a hagyományos gáztűzhely használata.

Sőt, az Environmental Science & Technology folyóiratban publikált tanulmány szerint a gáztűzhelyek által kibocsátott benzol akár magasabb koncentrációban is jelen lehet az otthonokban, mint mondjuk a passzív dohányzás esetében, amikor valaki a más által elszívott cigaretta füstjét lélegzi be az adott légtérben.

Rob Jackson, a Stanford professzora, a tanulmány vezető kutatója az eredmények láttán maga is megszabadult a hagyományos gáztűzhelyétől, főleg, miután a saját otthonában is elvégezte a méréseket.

Mint a The Verge írja, a benzol az égés során, a lángban jön létre, és egyaránt jelen lehet a levegőben a dohányfüsttől, a futótűztől vagy éppen a kipufogókból eredő gázokból.

Csak riogatás, hogy az USA és az EU betiltaná a gáztűzhelyeket, pedig valamit tényleg kezdeni kellene velük

Az amerikai jobboldali álhírgyárosok már azzal hergelnek, hogy Joe Biden betiltaná a gáztűzhelyeket, Európába is kezd átszivárogni a hír az uniós tiltásról, amiből csupán annyi igaz: több egészségügyi és fogyasztóvédelmi tanácsadó is azt javasolja, hogy az új tűzhelyekre szigorúbb biztonsági előírásokat vezessenek be, annyi egészségügyi kockázatuk van a mostaniaknak.

A vizsgálatok során, 2022-ben összesen 87 kaliforniai, valamint coloradói otthont vizsgáltak, ahol hagyományos, gázégős gáztűzhely volt. A konyhák nagyjából 30 százalékánál találták úgy, hogy egy gázégő nagy lángon, vagy egy 176 fokra állított gázsütő benzolkibocsátása magasabb benzolkoncentrációt eredményezett, mint ami átlagosan a passzív dohányzással keletkezik.

Szintén nem túl pozitív, hogy a benzol a jelek szerint akár a hálószobákig is eljutott, ahol még órákig megmaradt egészségtelen koncentrációban, akkor is, ha a tűzhely már el lett zárva.

Az nem számított az eredmények szempontjából, hogy milyen idős, vagy milyen márkájú az adott gáztűzhely – a megfelelő szellőzés javíthat a helyzeten, ugyanakkor a páraelszívó nem feltétlenül, mivel sok ilyen eszköz nem vezeti ki a levegőt, hanem keringeti.

A kutatók megvizsgálták az alternatívaként használt indukciós és elektromos főzőlapokat is. Előbbinél semmilyen formában nem volt jelen a benzol, míg utóbbinál 10 és 25-ször kisebb mértékben, valószínűleg az izzó felületre került ételdarabok megperzselődéséből eredő füst miatt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!