szerző:
hvg.hu

Magyarországon a nők harmada érzi azt, hogy nem kapja meg ugyanazon lehetőségeket, mint a férfiak. Vonatkozik ez a fizetésre, de a karrierlehetőségre is. Miközben a diplomások között magasabb a nők aránya a férfiaknál, ahogy haladunk előre az időben vagy felfelé a karrierlétrán, úgy csökken a nők aránya a munka világában.

A nők 31 százaléka (meg a férfiak negyede) érzi úgy, hogy fizetés és előmenetel szempontjából is komoly különbségek vannak a férfiak és nők között. És ugyanekkora azoknak az aránya, akik úgy érzik, hogy egy hétköznapi munkahelyi beszélgetés során sem kapnak kellő figyelmet, csak azért mert nők – mondta Faix Csaba, a Prezi pr-vezetője, a „Nyitottak vagyunk” közösségi kezdeményezés sajtótájékoztatóján. A kezdeményezést 2013-ban hozta létre a Google, a Prezi, és az Espell, a cél pedig a nyitott cégkultúra népszerűsítése, hogy a munkatársakat és partnereket kizárólag tetteik és teljesítményük alapján ítéljék meg, tekintet nélkül életkorra, nemre, nemi identitásra, szexuális orientációra, nemzeti, etnikai hovatartozásra vagy származásra, politikai, vallási vagy más meggyőződésre, fizikai és egyéb adottságokra.

Mint azt Faix elmondta, a nyitott cégkultúra nemcsak etikai vagy erkölcsi, hanem gazdasági szempontból is fontos. Felmérések szerint ugyanis közép távon jobban teljesítenek azok a cégek, ahol a vezetőségben nők is ülnek. Magyarországon 1,1 millió munkavállaló tartja sürgetőnek, hogy munkahelye tegyen érte, hogy egyenlő lehetőségeket és esélyeket kapjanak a nők és a férfiak – derült ki a Gemius kutatásából. Ráadásul a nyitott munkahelyeken a lojalitás 25 százalékkal emelkedett, és az is fontos, hogy a fiatalok 83 százaléka inkább választ olyan munkahelyet, ahol az esélyegyenlőség evidencia.

©

Árvai Péter, a Prezi társalapítója elmondta, bár a cégnél a kezdetektől fogva hittek a sokszínűség fontosságában, amikor megvizsgálták ezzel kapcsolatban a céget, azt vették észre, hogy alacsony a női részvétel. Az arányok javítása érdekében konkrét programokat indítottak, ennek köszönhetően ma már a Prezi budapesti irodájában 31 százalékos a nők aránya. Ennél is magasabb, 37 százalék a vezetők között a nők aránya, ám a mérnököket tekintve még mindig alacsony, csupán 10 százalék a nők aránya. Ez utóbbi annak is köszönhető, hogy bár a diplomások között magasabb a nők aránya, mint a férfiaké, a műszaki, technológiai vagy IT szektorban még mindig nagyon kevés a női szakember.

Nem feltétlenül kell mindig nagy programokban gondolkodni, de olyan alapvető dolgokat érdemes segíteni, mint a magánélet és munka egyensúlya, a karrierfejlődés támogatása, illetve a nők felkészítése a vezetővé válásra. Ez utóbbira azonban nem azért van szükség, mert a nőkből hiányoznának bizonyos képességek, hanem mert olyan kihívásoknak is meg kell felelniük, amivel a férfiak nem találkoznak – mondta Faix.

Bár a kezdeményezés mindeképpen üdvözölendő, azért azt hozzá kell tenni, hogy a csatlakozó cégek többsége inkább multinacionális vállalat, amelyeknél ezen törekvések évek óta megvannak nemzetközi szinten. Ugyanakkor Magyarországon a munkavállalók többsége a kkv-szektorban dolgozik, ahol nemhogy nőne, de csökken a női vezetők aránya.

Ezért is üdítő, hogy az eddigi két legvagányabb vállalást egy-egy magyar vállalkozás tette. Az egyik a Neticle, amely cégen belül nyilvánossá tette az egyes munkakörökhöz tartozó fizetéseket, így mindenki pontosan tudhatja, milyen pozícióval milyen bér jár. Ezzel a nők és férfiak közt sokszor felfedezhető fizetéskülönbséget akarták megszüntetni. Míg a „Hosszúlépés. Járunk?” városi sétaszervező családi vállalkozásnál a férfi kollégának is megteremtették a gyesre menés lehetőséget, hogy egy saját, kísérleti programjuk segítségével kivegye a részét gyereknevelésből. A férfi egyelőre heti fél, majd egy napot tölt otthon, ez nemcsak a családon belüli kiegyensúlyozottabb munkamegosztás megteremtésében segít, hanem így a kisgyermekes anyuka is könnyebben vissza tud majd térni munkájához.

Miről olvasna még? Miről hallgatna előadást? Köszönjük, hogy válaszával segíti munkánkat!

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Lakáskiadással egészíti ki a jövedelmét a leváltott Paks-ügyi államtitkár

Lakáskiadással egészíti ki a jövedelmét a leváltott Paks-ügyi államtitkár

"A gerincsérv komoly dolog" – reagált Hadházy Ákos a kikerült MTVA-s videónkra

"A gerincsérv komoly dolog" – reagált Hadházy Ákos a kikerült MTVA-s videónkra

66 ezer munkanélküli több mint egy éve nem talált állást

66 ezer munkanélküli több mint egy éve nem talált állást

Még sosem gyilkoltak annyit Mexikóban, mint tavaly

Még sosem gyilkoltak annyit Mexikóban, mint tavaly

Új közvilágítást kap a Városliget

Új közvilágítást kap a Városliget

Holnap újra rákezd a havazás, a Kékesen már 37 centi hullott

Holnap újra rákezd a havazás, a Kékesen már 37 centi hullott