szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A globalizált világban egyre gyakrabban kerülhetünk üzleti kapcsolatba nemzetközi érdekeltségű cégekkel. Azonban érdemes résen lenni, ugyanis a statisztikák azt mutatják, hogy egyes országokhoz köthető cégek jóval problémásabbak az átlagnál. Külön meglepő, hogy a legmegbízhatatlanabb országok listáján több szomszédos országot is találunk.

Problémás cégek természetesen vannak szép számmal a hazai érdekeltségűek között is, és persze egy-egy céget nem lehet megítélni önmagában a tulajdonosok alapján. Azonban az Opten felhívta a figyelmet, hogy a statisztikák szerint az egyes országokhoz köthető cégek jóval problémásabbak az átlagnál.

„A cégbírósági adatok között a 33 leggyakrabban előforduló országhoz tartozó cégeket vizsgálva azt tapasztaltuk, hogy az ukrán, a szerb és a suriname-i cégek a legproblémásabbak. Az ilyen hátterű cégeknek több mint 10 százaléka áll jelenleg is felszámolási eljárás alatt” – mondja Pertics Richárd az Opten Kft. céginformációs vezetője.

TOP 5 felszámolási arány a tulajdonos országának függvényében
Ország Felszámolási eljárás alatt álló cégek aránya
Ukrajna 13,24 %
Szerbia 11,69 %
Suriname 11,27%
Horvátország 8,84%
Románia 8,74%

Maga a nemzetközi háttér önmagában nem minősít, sőt egyes országokhoz kötődő cégek jóval a hazai átlag előtt járnak a legtöbb mutató tekintetében. Míg a problémás cégek körében a szomszédos országokhoz tartozó tulajdonosok a felülreprezentáltak, addig a megbízható cégek tulajdonosai többnyire Nyugat-Európából kerülnek ki.

5 legalacsonyabb felszámolási arány a tulajdonos országának függvényében
Ország Felszámolási eljárás alatt álló cégek aránya
Lengyelország 2,45%
Hollandia 2,52%
Franciaország 2,57%
Csehország 2,68%
Németország 2,78%

A cégek vizsgálatának egy másik jól megfogható fokmérője a cégek életkora. Egy adott szegmenst vizsgálva, magas fluktuáció esetén az átlagos életkor nem változik, vagy akár csökken is, míg stabil környezet esetén az átlagos életkor stabilan növekszik. Míg az osztrák és német érdekeltségű cégek körében a vállalkozások jelenlegi átlagos életkora 14 év, addig a szomszédos országok tekintetében ugyanez a mutató alig 6-7 év. „Kivételek azért mindig vannak, és egy cég minősítése nagyon sok tényezőn múlik, de nagy általánosságban ezek a számok is azt mutatják, hogy idehaza a nyugat-európai hátterű cégek inkább tekinthetők stabil partnernek” – mondja az Opten szakértője.

Márki-Zay Pétert támogatja a Momentum képviselőjelöltként az előválasztáson

Márki-Zay Pétert támogatja a Momentum képviselőjelöltként az előválasztáson

Elégedett a kormány a paksi hitelszerződés módosításával

Elégedett a kormány a paksi hitelszerződés módosításával

A vezetés szerelmeseinek: itt a legújabb Alpine A110 sportkocsi

A vezetés szerelmeseinek: itt a legújabb Alpine A110 sportkocsi