Csaltak Baján? Fúú, de meg vagyunk lepve

Csaltak Baján? Fúú, de meg vagyunk lepve

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
nyüzsi
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Isten hozta az ellenzéket a valóságban!

A politikafüggők piciny táborát változatlanul a bajai időközi választás tartja izgalomban. Zsigó Róbert bajai polgármester és Fidesz szóvivő szerint sárba tiporta a bajaiak nyugalmát a baloldal, Gyurcsány Ferenc, Mesterházy Attila és Bajnai Gordon gyűlöletkampányt hozott a városba, mely kijelentéshez tényleg pofa kell, de, hát, Zsigó Róbertnek az van.

Az ellenzék viszont csalást emleget; az Együtt–PM pártszövetség egy fölvétellel rukkolt elő, amely szervezett szavazószállításra enged következtetni, és erre hivatkozva meg is óvták az eredményt.

Jó reggelt kívánunk!

Sok mindenért kárhoztatható a magyar sajtó, de ezt a jelenséget speciel évek óta megfelelő módon dokumentálja, illetve tár föl újabb és újabb részleteket. Következmények nélkül. Természetesen.

Az indexes Spirk József azonnal előkerítette, hogy az Együtt–PM videóján szereplő úr, a Lungo-Drom-os Ajtai Tibor korábban már választási csalás gyanújába keveredett. Egy rögzített hangfelvételen (!), saját hangján (!!) mondja el, hogy a legutóbbi általános önkormányzati választáson miként segítették győzelemhez „mesteri láncszavazással” Kapusi Krisztián kiskunfélegyházi fideszes polgármesterjelöltet. Vizsgálat? Eljárás? Semmi.

És ha már Lungo Drom. Időközben Szily László kiposztolta a Cinkre munkatársunk 2010-ből (!!!) való cikkének egy részletét, amely az országgyűlési választás eredményét elemezve állapít meg igen különös dolgokat a romatelepek és a Fidesz támogatottságának kapcsolatáról. A részlet:

„Érdekes jelenségre lettem figyelmes a szavazási eredményeket böngészve. Észak- és Kelet-Magyarország számos településén, a falu nagyobbik részében győzött a Jobbik, viszont mindegyikben volt egy szavazókör, amelyikben a Fidesz elképesztő méretű győzelmet aratott. Borsodnádasd, Bőcs, Farkaslyuk, Hangony, Hejőbába, Putnok, Sajókaza vezetőivel, jegyzőjével vagy a hivatal más munkatársaival beszélve beigazolódott sejtésem: mindenütt a Fidesz által elsöprő fölénnyel megnyert szavazókörben található a cigánysor. Ezt alapul véve nagyobb települések eredményeit is tüzetesebben szemügyre vettem. Ózdon például a volt Ózd faluban, a régebbi bányásztelepüléseken, a hivatalnokok vagy az egykori munkásarisztokrácia által lakott területeken, vagy ott, ahol a főmérnöki lakások találhatóak, a Jobbik diadalmaskodott, vagy az MSZP tudta befolyását valamennyire megőrizni, ellenben a híres-hírhedt Hétes-telepen nyolcvan százalékot szerzett a Fidesz. Az egyik első zárt romaközösséget alkotó Bánszállás telepen, ahol négy éve tizennyolc százalékos volt a részvétel, és ennek hatvan százalékát a szocialisták kapták meg, most közel ötvenszázalékos részvétel mellett kereken kilencven százalékot ért el a Fidesz. Mindez még magyarázható lenne a Jobbiktól való félelemmel, azonban a jelenség az ország más régióiban is létezik, ott is, ahol a Jobbik-veszély nem volt kézzelfogható. Tatabánya Mésztelepen a Fidesz eredménye hetvenhat százalék volt, míg Budapesten a kőbányai Pongrácz-telepen vagy a külső-ferencvárosi Gubacsi úti, Illatos úti, Hentes utcai, Tagló utcai vidékeken hat-tíz százalékkal kapott többet a párt jelöltje a körzeti átlagánál."

(Hont András: Orbántól Orbánig. Élet és Irodalom, 2010. június 11.)

A téma alapos kitárgyalása? Elemzők okos, részletekbe menő fejtegetései? Nuku.

Ám nemcsak a választási eredményekből lehet egyértelmű következtetéseket levonni. Szintén az Index kameráival örökítette meg (!!!!) az edelényi választás hajráját, többek közt azt, ahogy a végül alulmaradó Daher Pierre túlnyomórészt romákból álló közönsége előtt szemérmetlen nyíltsággal hozza összefüggésbe a támogatások érkezését és a megfelelő helyre való szavazást. Följelentés? Kiközösítés? Ugyan. Egy hónap múlva Daher Pierre-t pártja listáról bevitte a parlamentbe.

Van példánk azonban ebből a ciklusból is. A Tiszavasváriban rendezett időközi választáson az eseményeket követő anti-orbánisták előbb azon sápítoztak, hogy a gonosz fideszrendőrök igazoltatják a romákat, majd – miután kiderült, hogy mi a tényleges helyzet – minden átmenet nélkül azon, hogy a gonoszok viszik szavazni a fideszromákat, a rendőrök meg nem csinálnak semmit. Az eredmények egyébként ismételten visszaigazolták a fenti jelenség létezését: a cigánysoron kiütéses győzelmet aratott a Fidesz által támogatott jelölt, mindenhol máshol nagyon kikapott. Elgondolkodás? Téma napirenden tartása? Dehogyis. Csak a hisztéria.

Baja után se lesz más. Pedig nemcsak a tünetek ismertek, de az okok is. Azokat viszont senkinek sem áll érdekében megszüntetni. Úgy nem lehet hisztériázni.

Első ok maga a választási szisztéma, mégpedig két aspektusa is: a gyakorlat és a szabályozás. Ad 1: a pártok jó ideje függetlenítették magukat a jogszabályoktól, olyan élet-halál harcot vívnak, és ebben környezetük támogatja őket, amelyben minden eszköz megengedett, a törvényi szabályozás emlegetése pedig naiv szépelgés. Ad 2: a jogszabályok kifejezetten ösztökélik a csalást. A kopogtatócédulák nagyüzemi szintű betakarítása, és az azokkal való manipuláció (itt azért rögzítsük, hogy a Fidesz olyan módosításokat eszközölt, melyek ezen az egy téren tisztább helyzetet teremtenek, még ha nem is ez volt a cél, hanem az ellenzék további elaprózása), a nem tetsző ellenfelek adminisztratív úton való kitúrása, a média pártok (illetve helyi potentátok) alá rendelése, és így tovább. Mindezeket a parlamenti pártok közösen tartották fönn 2010-ig, és vélhetőleg fogják a továbbiakban is.

A másik okot csak azért jelezzük itt, hogy ne harapózzon el a gúrnándorizmus, a baloldali Bayer Zsoltok tombolása. Semmi meglepő nincs abban sem, hogy a legnyomorultabbul élők szavazatait darabra megveszik. Joggal hihetik a cigánysorokon élők, hogy a választásból ez az egy hasznuk lehet csak, és bár nem olvassák az idevágó nyilatkozatokat, de ha olvasnák, akkor sem jutnának más következtetésre. A valaminő rejtélyes okból baloldalinak nevezett pártok is a besétáltak a rezsicsökkentés meg a devizahiteles-mentés zsákutcájába, ami viszont előre vetíti, hogy minden így marad jó hosszú ideig.

(A Nyüzsit viszont csalás nélkül követheti a fészbukon is.)

Hozzászólások