szerző:
MTI

"Kapcsolatban lehet" a brit szakminisztérium szerint a magyarországi baromfihús-importtal a Kelet-Angliában múlt héten kitört madárinfluenza-járvány, mivel az ezt okozó vírus "jó eséllyel" teljesen azonos a múlt havi magyarországi madárinfluenza-eseteket okozó vírustörzzsel. Az érintett, magyarországi érdekeltséggel is bíró brit cég leállította a termékforgalmat brit és magyar telepei között, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy járművei nem jártak a fertőzéstől sújtott magyar térségben.

A brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztérium (DEFRA) helyettes főállatorvosának, Fred Landegnek a csütörtök esti hivatalos közleménye szerint az "egyik lehetséges" behurcolási mód a Magyarországról érkező baromfitermék-import.
 
A vezető állategészségügyi szakértő később a BBC-nek már úgy fogalmazott: "a munkahipotézis az", hogy a brit farmra ilyen import útján érkezhetett a fertőzés. Hozzátette: a legfrissebb vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a vírus az angliai esetben baromfiról baromfira terjedt, és nem vadmadaraktól származott.
 
Az angliai eseteket a legnagyobb európai baromfifeldolgozó társaság, a Bernard Matthews egyik pulykafarmján észlelték; a cég tulajdonában van Magyarországon a SáGa Foods Rt. baromfifeldolgozó.
 
A DEFRA csütörtök esti, feltételes módban fogalmazó hivatalos londoni közleménye szerint a minisztérium, valamint a brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) és az Egészségvédelmi Hatóság (HPA) "számos egyéb feltételezés mellett" vizsgálja annak lehetőségét is, hogy nincs-e kapcsolat a januári magyarországi madárinfluenza-előfordulások, a Magyarországról érkező baromfihús és a Bernard Matthews Suffolk grófságbeli telepén múlt héten kimutatott madárinfluenzás esetek között.
 
Ennek alapja a most beérkezett elsődleges tudományos vizsgálati eredmény, amely szerint a suffolki és a magyarországi megbetegedéseket okozó vírus "jó eséllyel ugyanaz".
 
Fred Landeg helyettes főállatorvos közölte, az érintett brit cég "önként vállalta", hogy átmenetileg leállítja a baromfitermék-szállítást nagy-britanniai és magyarországi üzemei között, amíg a vizsgálat le nem zárul.
 
A Bernard Matthews ugyanakkor csütörtök este közleményben hangsúlyozta, Magyarországról nem importál élőszárnyast, és a cég teherautói a fertőzéstől sújtott magyar baromfitelep "közelében sem jártak".
 
A vállalat sárvári üzeme 250 kilométerre van attól szentesi libateleptől, ahol januárban madárinfluenzát észleltek. 
 
Az érintett területen kívülről továbbra is indul export (Oldaltörés)
A brit cég kereskedelmi igazgatója a BBC-nek azt mondta, "nagyon meglepőnek" tartaná, ha valóban az derülne ki, hogy Magyarország a fertőzés forrása. Hozzátette, a cég valóban hoz magyarországi telepéről húst Nagy-Britanniába, élőszárnyast azonban nem, és semmi jele nincs annak, hogy a Bernard Matthews magyarországi üzemeiben megjelent volna a madárinfluenza, sem annak, hogy Magyarországon pulykákat fertőzött volna meg a kór.
 
A DEFRA közölte, hogy nem állította le az olyan magyar baromfihús nagy-britanniai importját, amely nem a fertőzéstől érintett területről érkezik.
 
Hirschler András, a londoni magyar nagykövetség kereskedelmi szolgálatának vezetője elmondta, tavaly a január-novemberi időszakban összesen 9,6 millió font (3,7 milliárd forint) értékű friss, és 3,15 millió font (1,2 milliárd forint) értékű fagyasztott, darabolt, nem feldolgozott baromfihús érkezett Magyarországról Nagy-Britanniába.
 
David Miliband brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi miniszter a témáról a londoni alsóházban e hét elején rendezett vitában - amikor arról kérdezték, hogy mit tesz a tárca az esetleges "magyar kapcsolat" felderítése érdekében - maga is kijelentette, a madárinfluenzától érintett magyarországi telep nem a Bernard Matthews tulajdona. Hozzátette, a kórtól érintett növendék pulykák mindegyike nagy-britanniai nevelésű, vagyis "ebben a vonatkozásban sincs magyar kapcsolat".
 
A Bernard Matthews kelet-angliai telepén a hét elején mind a 159 ezer pulykát leölték és megsemmisítették, miután a 22 ipari ól egyikében - amelyben hétezer szárnyast neveltek - a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 vírusát mutatták ki elhullott állatokban.
 
Csütörtök este a brit szakminisztérium bejelentette, hogy a telep további három óljában is kimutatták a vírust.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

A brit madárinfluenza nem létező magyar vonatkozásai?

Az eddigi legnagyobb brit madárinfluenza-járvány esetleges magyarországi eredetét taglalta hétfőn a brit sajtó, és ezt a kormány vezető tudományos tanácsadója sem tartotta lehetetlennek, a brit agrárminiszter azonban a témáról rendezett hétfő esti alsóházi vitában gyakorlatilag kizárta "a magyar kapcsolatot".

hvg.hu Plázs

Még most is titkosak a madárinfluenza-vizsgálatok eredményei

Amíg egy évvel ezelőtt még senki sem merte volna megkérdőjelezni a madárinfluenza romániai pusztításait, az utóbbi időben egyre többen teszik fel a kérdést, valóban, akkora méretű volt-e a járvány, hogy a mezőgazdasági tárca 40 millió eurónyi lejt kellett elköltsön a védekezésre, további 30 milliót megelőzésre, szükség volt-e több mint egy millió szárnyas elpusztítására.

Hét nap

Brit madárinfluenza

Nagy-Britanniában csaknem 160 ezer pulykát kellett leölni a Suffolk grófságbeli Holtonban, miután...

MTI Itthon

Madárinfluenza Csongrád megyében?

Madárinfluenza gyanúja merült fel egy Csongrád megyei lúdtartó telepen. Az idegrendszeri betegségben elhullott állománynál megerősíthetőnek ítélték a madárinfluenza gyanúját.

Már három halálos áldozata van a Kaliforniában pusztító tűzvésznek

Már három halálos áldozata van a Kaliforniában pusztító tűzvésznek

Megnyílt az első magyar rögbistadion

Megnyílt az első magyar rögbistadion

Illegális éjszakai gyorsulási versenyen razziáztak a rendőrök Budapesten

Illegális éjszakai gyorsulási versenyen razziáztak a rendőrök Budapesten

Tarlós: "Lehet sok mindent mondani, de nem érdemes mesélni"

Tarlós: "Lehet sok mindent mondani, de nem érdemes mesélni"

NVI-elnök: informatikai átállás miatt akadozott a Választás.hu

NVI-elnök: informatikai átállás miatt akadozott a Választás.hu

A kormányok után egy magánvállalat is kinézte magának a Marsot

A kormányok után egy magánvállalat is kinézte magának a Marsot