Változatlan maradt az RMDSZ jelöltjeinek listáját

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Nagy Zsolt informatikai és távközlési miniszter, illetve Winkler Gyula megbízott miniszter foglalja el az első két helyet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) európai parlamenti választási listáján – ezt szombaton elsöprő többséggel fogadta el a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT).

A szervezet parlamentjeként működő testület marosvásárhelyi tanácskozásán ezáltal szentesítette az RMDSZ másik vezető testületének, az Operatív Tanácsnak a korábban kialakított listáját, amely az Európai Parlament helyeire pályázó RMDSZ-es tagok sorrendjét javasolta. Eszerint Nagy Zsolt és Winkler Gyula lesz a befutó, hiszen a szövetségnek két (legfeljebb három) helyre van esélye a majdani, 35 tagú román delegációban.

A szombati szavazáson a résztvevők közül 87-en a korábban kialakított lista mellett szavaztak, csupán ketten voksoltak ellene, heten pedig tartózkodtak. Ez az arány a felszólalásokban is tükröződött, hiszen csak néhányan szorgalmazták, hogy az RMDSZ találja meg a közös nevezőt a külső ellenzékével, főleg a Tőkés László református püspök által vezetett Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal (EMNT).

A szavazást megelőző vitában például Eckstein-Kovács Péter, az RMDSZ Szabadelvű Körének elnöke azt javasolta: fogadja el a testület a listát, de „hagyjanak nyitva egy kiskaput”, hogy további tárgyalásokat folytathassanak az esetleges közös lista állítása érdekében. A politikus szerint azért szükséges a további egyeztetés, mert a Tőkés támogatása mellett felszólaló Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) állásfoglalása nem tartalmazza a királyhágómelléki püspök aláírását. Ezért – mint érvelt a szenátor – nem lehet tudni, hogy az EMNT elnöke hajlandó lenne-e az RMDSZ belső fegyelmét, szabályait és politikáját betartva képviselni Brüsszelben a romániai magyarság érdekvédelmi szervezetét.

Az RMDSZ külső ellenzékéhez közelebb álló Sógor Csaba RMDSZ-es szenátor kijelentette: nem ért egyet a szövetség vezetőinek álláspontjával, miszerint az EREK zsarolná az RMDSZ-t. A politikus szerint az egyháznak joga van megszólalni ebben a témában, hiszen az erdélyi magyarság megosztása erkölcsi kérdésnek számít.

Toró T. Tibor, az RMDSZ parlamenti képviselője, aki egyben az EMNT alelnöke, úgy vélte: a jelöltek listájának változatlan formában való elfogadása esetén az RMDSZ elveszíti erkölcsi alapját, hogy a romániai magyar közösség egységéről beszélhessen, legfeljebb pártegységre hivatkozhat. Toró szerint az RMDSZ az általa vezetett közösséggel és "a más szervezeti keretekben tevékenykedőkkel vállal konfrontációt, ha saját listáját fogadja el. Utalt arra is, hogy a tavaly novemberben az RMDSZ és az EMNT között elkezdődött párbeszéd során elhatározott célokból egy sem valósult meg, ezek közé sorolta a nemzeti minimumprogramot és az erdélyi magyar kerekasztal létrehozását.

Markó Béla a felvetésekre reagálva úgy vélte: a Tőkés által vezetett civil szervezet elrontotta a párbeszédet azzal, hogy bejelentette függetlenként való indulását az EP-választásokon. Hangsúlyozta: annak ellenére, hogy az RMDSZ jelöltjei jól felkészült, fiatal politikusok, „biztosan nem tökéletes a lista”, de mindössze két (esetleg három) személy Brüsszelben nem tükrözheti az erdélyi magyarság ideológiai sokszínűségét. Hozzátette: ha az EREK az erdélyi magyarság egységéért aggódik, könnyebb lett volna, ha Tőkés Lászlót szólítja fel visszalépésre, és nem az erdélyi magyarság hatalmas érdekvédelmi szervezetéhez fordul.