Teljes vagyonától megfoszthatják Karadzsicsot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Teljes vagyonától megfoszthatják a 13 év bujkálás után néhány napja kézre kerített Radovan Karadzsics háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb vezetőt egy boszniai lap pénteki jelentése szerint.

A Dnevni Avaz felidézte, hogy Karadzsics ellen polgári peres eljárást indított Amerikában boszniai muzulmán és horvát panaszosok egy csoportja a polgárháború alatt elkövetett szerb atrocitások miatt, s a bíróság 2000 szeptemberében 4,5 milliárd dollár kártérítés kifizetésére kötelezte a hágai Nemzetközi Törvényszéken háborús és emberiesség elleni bűntettekkel vádolt egykori boszniai szerb vezetőt. Karadzsics minden ingó- és ingatlanvagyonát elveszítheti - írta a lap.

A nemzetközi közösség boszniai képviselői nemrégiben felbecsültették Karadzsics paléi házát. Azt fontolgatják, hogy teljes vagyonát zár alá veszik, hogy legalább részben, jelképesen jóvátételt adjanak az áldozatok családtagjainak - idézte a lap Raffi Gregoriant, Miroslav Lajcaknak, a nemzetközi közösség boszniai főmegbízottjának helyettesét.

Az újság értesülése szerint az amerikai bíróságok elrendelhetik a Karadzsics szűkebb családját és a körözött háborús bűnöst támogató hálózat tagjait illető vagyon elkobzását is.