percről percre

A mumbai terror utóélete - percről percre

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újdelhi 50 körözött terrorista kiadását követeli Iszlámábádtól. Kövesse az eseményeket és azok hatását a hvg.hu-n percről percre!

November 26-án összehangolt támadás ért két luxusszállodát, a Tádzs Mahalt és az Oberoit, kórházakat, a Csatrapati Sivadzsi főpályaudvart, a patinás Café Leopold éttermet, egy rendőrkapitányságot és egy zsidó szervezet székházát India pénzügyi központjában. A merényleteknek közel 200 halálos áldozata volt.
1 2 3 4 5 6 7
Sorrend megfordítása

Pakisztán hajlandó együttműködni

Kemény fellépést ígért a terrorakciókban részt vett, Pakisztánban bujkáló elemekkel szemben Aszif Ali Zardari pakisztáni elnök. Zardari Condoleezza Rice amerikai külügyminiszterrel folytatott megbeszélésén ígéretet tett arra is, hogy országa együttműködik Indiával a tettesek kézre kerítésében. Hangsúlyozta: Pakisztánnak eltökélt szándéka biztosítani, hogy területét ne használhassák fel semmilyen terrorcselekményhez.

Újdelhiből villámlátogatásra Iszlámábádba érkezett Rice is elégedetten nyilatkozott a pakisztáni vezetők elkötelezettségéről. Úgy értékelte: a fiatal polgári kormány semmiképpen nem akarja, hogy összefüggésbe hozzák terroristákkal. Éppen ezért nevezte fontosnak, hogy Pakisztán kivizsgálja, kik álltak a támadások hátterében és ne titkoljon el semmit ezzel kapcsolatban.

 

Késleltetett támadás

További részletek derültek ki a pályaudvaron talált bombákról. A pokolgépek hasonlóak voltak a Tádzs Mahal és az Oberoi szálloda, valamint a Leopold kávéház előtt talált robbanószerkezetekhez. A televízió a rendőrségre hivatkozva azt jelentette, a pokolgépeket "abban a reményben helyezték el, hogy később robbannak fel".

A rendőrség robbanószerkezeteket talált a főpályaudvaron

A rendőrség szerdán bejelentette, hogy pokolgépeket talált és hatástalanított a mumbai főpályaudvaron. A pályaudvar a múlt heti merényletsorozat egyik célpontja volt. Az NDTV televízió szerint Vilaszrao Desmukh, Mahárástra szövetségi állam főminisztere a tervek szerint szerda este a pályaudvarra látogatott volna. A CNN/IBN televízió szerint a robbanószerkezeteket még november 26-án, a merényletsorozat első napján helyezték el a nyugat-indiai város főpályaudvarán.

Rice Újdelhiben

Újdelhibe érkezett szerdán Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, hogy a terrorizmus elleni együttműködésről tárgyaljon az indiai vezetőkkel. Az amerikai diplomácia vezetője egyúttal igyekszik enyhíteni a feszültséget India és Pakisztán között.

Hontalanok követték el a merényleteket?

Állampolgárság nélküli fegyveresek követték el a terrorista merényleteket - mondta Aszif Ali Zardari pakisztáni elnök kedden a CNN-nek adott interjúban. "Úgy vélem, olyan hontalan fegyveresekről van szó, akik az egész térségben tevékenykednek (...) és az egész világot túszul ejtik" - fogalmazott az elnök. Ismét határozottan tagadta, hogy bármilyen felelősség terhelné a támadásokért a pakisztáni államot. "Mi is áldozatok vagyunk" - mondta a politikus az amerikai hírtelevíziónak. Megkérdőjelezte azt az indiai állítást is, hogy az egyetlen túlélő merénylő pakisztáni állampolgár.

Nem várható háború Pakisztán és India között

Tovább romolhat a pakisztáni-indiai viszony a mumbai merényletek után, de háború valószínűleg nem lesz a két ország között - mondta Róna Ottó, a Külügyminisztérium főosztályvezetője kedden. Szerinte a probléma megoldásához a nagyhatalmak közvetítésére lesz szükség.

India nem fontolgat katonai válaszlépést

India nem fontolgat katonai válaszlépést a mumbai merényletekre - közölte kedden Pranab Mukherdzsi indiai külügyminiszter. "Senki sem beszél katonai akcióról" - szögezte le a miniszter, amikor az újságírók arról kérdezték, milyen lépésekhez folyamodhat India válaszul a legalább 183 halálos áldozatot követelő terrortámadásokra.

Újdelhi 50 körözött terrorista kiadását követeli Iszlámábádtól

Az újdelhi külügyminisztérium közleménye szerint a tárca hétfőn jegyzéket adott át a pakisztáni nagykövetnek, s ebben tudatta: "pakisztáni elemek" követték el a 188 halálos áldozatot követelő vérengzést. India a Laskar-e-Taiba betiltott pakisztáni szervezetet gyanúsítja a múlt heti támadások elkövetésével. India többek között a Laskar-e-Taiba vezetőjének, Háfiz Szájednek a kiadását követeli. A névsorban mintegy ötven ember neve szerepel, így Davúd Ibrahimé, az 1993-as mumbai merényletek kitervelőjéé, aki az Indiában körözött személyek listáját vezeti. Úgy tudni, hogy Pakisztánban él, amit Iszlámábád tagad. A pakisztáni tájékoztatási miniszter kedden csak annyit mondott, hogy "válaszolni fognak az indiai jegyzékre."

Pakisztáni kormányfő: Indiának bizonyítania kell a vádakat

Bizonyítékot kell szolgáltatnia Indiának arra a vádjára, hogy pakisztániak voltak a mumbai merénylők - jelentette ki kedden a pakisztáni miniszterelnök. "Megneveztek egyes szervezeteket... de ez nem bizonyíték. Ha fel tudnak mutatni bizonyítékokat, készek leszünk teljes mértékben együttműködni" - mondta a CNN amerikai hírtelevíziónak Juszuf Raza Gilani.

Gilani egyúttal cáfolta, hogy nézeteltérések lennének kormánya és a hadsereg között, miután Iszlámábád szombaton úgy döntött, hogy az előzetes bejelentés ellenére mégsem küldi Indiába a pakisztáni titkos szolgálat vezetőjét segítségül a mumbai merénylet körüli nyomozásban, hanem csupán egy egyszerű ügynök utazott a szomszéd országba. A pakisztáni kormányfő ugyancsak cáfolta azokat az értesüléseket, melyek szerint a pakisztáni hadsereg visszavonhatja egységeit az északnyugati területekről, ahol az al-Kaida terrorista hálózathoz kötődő tálibok ellen harcolnak, hogy átvezényeljek őket az Indiával határos keleti zónába.

Pokolgép robbant Indiában egy vonaton

Az időzített pokolgéppel végrehajtott robbanás a reggeli órákban történt, az Asszám szövetségi állam központjától, Gauhátitól háromszáz kilométerre délre található Diphú vasútállomásán. Egyelőre senki sem vállalta a terrorakciót, de a hatóságok a Karbi Longri Nemzeti Felszabadítási Front nevű törzsi lázadó csoportra gyanakszanak, amely immár öt éve harcol az autonómiáért Asszámban. A feltételezések szerint nincs összefüggés a diphúi robbanás és a múlt heti, a legfrissebb hivatalos adatok szerint 188 halálos áldozattal és 313 sebesülttel járó mumbai terrorista támadások között.

© AP

1 2 3 4 5 6 7