Romlik a helyzet Bangkokban, óvatosságra int a magyar nagykövet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Óvatosságra inti a Thaiföldön tartózkodó magyarokat, vagy odaindulókat a bangkoki magyar nagykövet, aki szerint romlik a helyzet a délkelet-ázsiai országban - mondta Szelestey Lajos külügyi szóvivő szombaton.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia már nem javasolja úti célnak Thaiföldet, Balogh András bangkoki magyar nagykövet azonban ezt a minősítést még nem tartja indokoltnak, de azt javasolja, hogy különösen a három déli tartományt és a kambodzsai határszakaszt, ahol lövöldözések is voltak, kerüljék el a turisták. Thaiföld ennek ellenére biztonságos ország, a megmozdulások nem az idegenek ellen irányulnak, szemben az Indiában történtekkel.

A nagykövet arról is tájékoztatott, hogy a bangkoki nemzetközi repülőtereken a tüntetők tartós megszállásra rendezkedtek be, szétverték a felállított ellenőrzőpontokat és visszaszerezték az elkobzott fegyvereket. Elmondta azt is, hogy kedden a bíróság várhatóan feloszlatja a legnagyobb kormánypártot; ezzel is indokolta a rendőrök és a hadsereg növekvő passzivitását. Figyelmeztetett arra is, hogy Bangkok legnagyobb közparkjába kormánypárti mozgalom szervez tüntetést, amelyen előfordulhatnak összecsapások és továbbra sem kizárt egy puccs lehetősége.

Az üdülőövezetekbe a légitársaságok változatlanul közlekedtetik járataikat, ezért a nagykövet azt javasolja a turistáknak, hogy vegyék fel a kapcsolatot a légitársaságokkal és érdeklődjenek a hazautazási lehetőségekről. A nemzetközi repterek lezárása miatt Bangkokban mintegy 100 ezer külföldi turista ragadt, így, ha meg is indul a légi forgalom, hosszú időbe telik, amíg normalizálódik a helyzet.

A magyar állampolgárok a thaiföldi helyzetről tájékozódhatnak a magyar nagykövetség honlapján (www.mfa.gov.hu/emb/bangkok), amelyet az elmúlt hetekben gyakorlatilag naponta frissítenek.

A thaiföldi hatóságok szerda éjjel függesztették fel (a kedden lezárt Szuvarnabhumi után) a második bangkoki repülőtér működését is, mivel a kormányellenes tüntetők azt is blokád alá vették. A két repülőtér bezárásával megszűnt a légi összeköttetés Bangkokkal. A kormányfő csütörtökön szükségállapotot rendelt el a bangkoki repülőtereken.