szerző:
BBC
Tetszett a cikk?

Sikeres nagy hatótávolságú ballisztikus rakétakísérleteket hajtott végre hétfőn Irán – jelentette be a nemzeti hírügynökség. A 2000 km hatótávolságú fegyver komoly harcászati fenyegetést jelent a Közel-Keleten.

Az iráni Forradalmi Gárda sikerrel tesztelte Shahab-3 és Sajjil rakétáit, melyek akár 2000 kilométerre fekvő célpontokra is képesek csapást mérni – áll a jelentésben. A sikeres kísérletek nyomán a perzsa állam komolyan fenyegetheti Izraelt és a Perzsa-öbölben fekvő amerikai katonai támaszpontokat. Elemzők szerint az új típusú rakéták Európa egyes részeire is fenyegetést jelenthetnek.

Szakértők szerint nem véletlen, hogy a rakéta kísérletekre akkor került sor, amikor a nemzetközi politika újfent közelebbről figyeli Irán nukleáris ambícióit. Teherán múlt héten jelentette be, hogy egy második urándúsító üzemet tervez építeni.

Jon Leyne, a BBC teheráni tudósítója szerint az új légi fegyverekkel Irán teljes értékű interkontinentális rakétaarzenálra tehet szert, mellyel a Közel-Kelet és Törökország mellett egyéb államokat is fenyegethet.

Irán kapcsán fontos megemlíteni, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa Németország képviselőivel kibővülve csütörtökön ül várhatóan tárgyalóasztalhoz a teheráni kormány képviselőivel az iráni nukleáris programról egyeztetni.

A hivatalos állam tájékoztatás szerint azonban a rakétakísérleteket a Szent Védelem Hetének nevezett éves katonai gyakorlat részeként vitték véghez, az Irak elleni 1980-as háborúra emlékezve.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

G20: Obama a biztonságosabb világgazdaságról és Irán elleni terveiről

A G20 csoport visszarántotta a világgazdaságot a szakadék széléről, és lerakta egy új, biztonságosabb fejlődés alapjait – értékelte a válság eddigi alakulását és a G20 értekezlet után a házigazda Barack Obama. Az urániumdúsítási programját fejlesztő Iránnak azonban fájdalmas szankciókat és katonai beavatkozást ígért, ha a diplomáciai lépések nem lesznek eredményesek.

MTI Gazdaság

G8-csoport: Iránnak 3 hónapja van az urándúsítás leállítására

A világ legfejlettebb ipari országait és Oroszországot tömörítő G8-csoport az év végéig ad határidőt Iránnak, hogy kötelezettséget vállaljon urándúsítási programja beszüntetésére, s így elkerülje az újabb szankciók meghozatalát. Ezt Franco Frattini olasz külügyminiszter jelentette be csütörtökön New Yorkban: jelenleg Olaszország tölti be a G8-csoport soros elnöki tisztségét.

MTI Világ

Irán rakétakísérletet hajtott végre

Két rövid hatótávolságú rakétával hajtott végre kísérletet az iráni Forradalmi Gárda a vasárnap kezdődött, több naposra tervezett hadgyakorlat keretében - jelentette vasárnap a teheráni média.

MTI Világ

Kommerszant: komoly fordulat Moszkva Irán-politikájában

Moszkva Irán-politikájában bekövetkezett jelentős fordulatnak minősítette Dmitrij Medvegyev orosz államfő Barack Obama amerikai elnökkel tartott csütörtöki New York-i megbeszélésén tett kijelentéseit a Kommerszant című orosz üzleti lap pénteken.