Biometrikus alapon kap személyi számot minden indiai

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Manmohan Szingh indiai kormányfő kiosztotta az ország első tíz személyazonosító számát szerdán; Újdelhi a következő években minden lakosnak ilyen számot akar adni, miután felvette személyi adataikat, s ezzel egyben a világ legnagyobb személyazonosító internetes adatbázisát hozza létre.

Szingh a nyugat-indiai Mahárástra szövetségi államban, a kormányzó párt, az Indiai Nemzeti Kongresszus vezetőjének, Sonia Gandhinak a társaságában osztotta ki az első - tizenkét számjegyből álló - személyi számokat. Az indiai állampolgárok személyi számokkal történő ellátásának az a célja, hogy elősegítsék a társadalom peremére szorult rétegek hozzáférését a közszolgáltatásokhoz, állami juttatásokhoz - amelyeket személyi okmányuk nem lévén jelenleg nem tudnak igénybe venni -, valamint megakadályozzák, hogy korrupt tisztségviselők mások nevét igénylőlapokra hamisítva jogosulatlanul vegyenek igénybe támogatásokat.

A számok kiosztása előtt felveszik az érintettek személyi adatait, köztük biometrikus azonosítóit: ujjlenyomatát, szivárványhártyájának felvételét, és fényképet is  tenek az illetőről. A programot Indiában úgy méltatják, hogy ezzel a világ első, biometrikus azonosítókon alapuló országos személyazonosító adatbázisa jön létre. 

A Mint című indiai üzleti lap idézte az ország személyazonosító hatóságának egyik tisztségviselőjét, aki szerint szeptember 20. óta naponta 300-350 ember biometrikus azonosítóit rögzítették. Az 1,2 milliárdos Indiában ez a munka várhatóan eltart egy ideig; a kormány is csak négy év alatt tervezi kiosztani az összes személyi számot. 

A program támogatói azt hangoztatják, hogy a személyi szám kiosztásával a személyazonosság azonnal és olcsón ellenőrizhető lesz az online adatbázisból. A várhatóan dollármilliárdokba kerülő program bírálói viszont kétlik, hogy a kormány képes lesz az 1,2 milliárdos lakosságról pontos és friss adatbázist összeállítani, és a személyi adatokkal történő visszaélésektől is tartanak.