WikiLeaks: Moszkva nem dramatizálja a kiszivárogtatásokat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Moszkva nem dramatizálja a Wikileaks honlapján ismertetett amerikai diplomáciai jelentéseket, nem paranoid, ezért az orosz-amerikai kapcsolatokat nem köti holmi kiszivárogtatásokhoz - jelentette ki pénteken Szocsiban Dmitrij Medvegyev.

Az orosz államfő a Silvio Berlusconi olasz kormányfővel tartott találkozó után újságírók előtt kijelentette: nem lát az ügyben semmi kritikus mozzanatot, annál is kevésbé, mert mindenki másként ítéli meg, értékeli a dolgokat. "Ha az orosz külügyminisztérium, vagy a titkosszolgálataink egyebek között amerikai partnereinkről készült jelentései kerülnének be - isten őrizzen - a sajtóba, ők is nagy örömüket lelnék bennük" - mondta az elnök.

Úgy vélte azonban: a Wikileaks közlései az amerikai diplomácia cinizmusát mutatják és hatással lehetnek Washington más országokkal való kapcsolataira. Az államfő az Oroszország-NATO csúcsról szólva kifejtette, hogy bár a kapcsolatok az utóbbi tíz évben nem voltak kiegyensúlyozottak, most a felek "egész sor területen együtt tudnak működni". Hangsúlyozta: a rakétavédelem területén folytatandó együttműködésben egy újabb fegyverkezési verseny megelőzése érdekében minél előbb meg kell határozni a részleteket. 

"Készek vagyunk olyan mélységű együttműködésre, amilyenben megállapodunk. Készek vagyunk a szektorokhoz kötődő megközelítés kidolgozására, készek vagyunk vállalni a felelősséget Európa egy szegmenséért, és persze figyelembe akarjuk venni saját érdekeinket. Ha azonban nem tudunk megállapodni, akkor tíz év múlva azok, akik a helyeinken ülnek majd, nagyon súlyos problémával kerülnek szembe, mert a válaszlépésekről kell majd dönteniük, ez pedig újabb fegyverkezési versenyt jelent majd. A kérdéssel ma kell foglalkozni, mert később más kényszerek érvényesülnek" - mondta.  

Medvegyev szerint nyilvánvaló, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetben (EBESZ) rejlő potenciált az utóbbi években nem használták ki kellően. Elégedetten szólt az Asztanában tartott EBESZ-csúcsról, de rámutatott: "Nem titok, hogy számos, támogatásra méltó elgondolás, sok európai probléma aktívabb beavatkozást, a biztonsági kérdésekben szorosabb együttműködést kíván meg. Ezért a szervezetbe új életet kell lehelni". Erre alkalmasnak nevezte az Európai Biztonsági Szerződésre vonatkozó orosz javaslatot, "amely az egyes államok tömbökhöz tartozásától függetlenül az oszthatatlan biztonság konstrukciójából indul ki". 

Végül elmondta, hogy a Berlusconival folytatott megbeszélésen regionális kérdések mellett megvitatták a közel-keleti rendezést, az Irán körüli helyzetet és számos európai problémát. Hangsúlyozta, hogy az orosz-olasz kapcsolatok kitűnőek és minden területen jól fejlődnek. Az államközi konzultáció keretében a két ország megállapodást írt alá egyebek között az Afganisztánba irányuló fegyverszállítások tranzitjáról.