Japánban bírálta a fukusimai intézkedéseket a kínai kormányfő

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Japán földrengés és cunami sújtotta északi körzetébe látogatott szombaton a kínai miniszterelnök és a dél-koreai államfő, hogy kifejezze együttérzését és támogatásáról biztosítsa az újjáépítési erőfeszítéseket.

A japán miniszterelnökkel tartandó vasárnapi hármas csúcstalálkozó előtt előbb Ri Mjong Bak dél-koreai elnök, majd Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő kereste fel Japán északi részét.

Kína és Dél-Korea egyaránt bírálta azokat az intézkedéseket, amelyeket Tokió a márciusi földrengés nyomán megsérült fukusimai atomerőműben keletkezett vészhelyzet elhárítása érdekében hozott, különösen azt, hogy a reaktorrobbanás elkerülése érdekében sugárszennyezett vizet bocsátottak az óceánba. Japán részről azt remélik, hogy a csúcstalálkozón sikerül elsimítani a nézeteltéréseket.

Így tört be a cunami a fukushimai erőműbe.
©

Szendaiban, a földrengés és a szökőár által legjobban sújtott Mijagi kormányzóság székhelyén Ri Mjong Bak dél-koreai államfő, miután megemlékezett az áldozatokról, kijelentette: hazája minden tőle telhetőt megtesz Japán segítése érdekében.

Ven Csia-pao, akinek kormánya a sugárszennyezéstől tartva korlátozta japán élelmiszerek importját, a prefektúra egy másik városában, Natoriban arról beszélt, hogy Peking kész visszatérni a japán mezőgazdasági és egyéb termékek beviteléhez, ha azok megfelelnek a biztonsági előírásoknak.

A három vezető politikus a kelet-ázsiai térség fő gazdasági hatalmainak évente szokásos találkozóján vesz részt Japánban. Tárgyalásaik középpontjában a reaktorbiztonsággal és a márciusi katasztrófa következményeinek enyhítésével összefüggő kérdések állnak.

Eltűnt az élet a fukushimai erőmű közeléből - Nagyítás-fotógaléria
©

 

Hozzászólások