Tizenegy magyar turista halt meg Egyiptomban

Tizenegy magyar turista halt meg Egyiptomban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Tizenegy magyar turista életét vesztette, 29-en pedig megsérültek egy közúti balesetben Hurgada közelében, Egyiptomban.

A magyar turisták busza egy hurgadai hotelből tartott a reptér felé, amikor egy kanyarban megcsúszott és felborult - mondta vasárnap este a hvg.hu kérdésére Kveck Péter kairói nagykövet. Később, magyar idő szerint hétfőn, hajnali fél egykor a nagykövet arról számolt be, hogy legújabb értesüléseik szerint feltehetően műszaki hiba okozhatta a balesetet, emiatt veszíthette el a sofőr az uralmat a kormány felett. A külügyi tárca jelezte: nem tudják megerősíteni azt a hírt, hogy a busz teherautóval ütközött volna.

Gyerek is van a halottak között

Kveck Péter arról is beszámolt, hogy a 11 halálos áldozat mellett már 29 sérültről tudni. Korábban a Mena egyiptomi hírügynökség még csak 27 sérültről adott hírt. Négy súlyos sérültet katonai légijárművel szállítottak át Hurgadából egy kairói katonai kórházba, a gépen utazott az egyiptomi egészségügyi miniszter is, aki maga is orvos és akit az ország kormányfője utasított arra, vegyen részt a segítségnyújtásban - mondta a kairói nagykövet. A kairói kórházban a magyar nagykövetség két munkatársa is segédkezett a sérültek fogadásában.

Készültség a reptéren - kattintson képeinkért!
©

Kveck Péter megerősítette, hogy a halottak és a sérültek között is vannak gyerekek, a négy súlyos sérült egyike egy 13 éves fiú. A súlyos sérültek közül kettőnek gerincsérülést szenvedett, de több a súlyos nyílt töréses eset is - mondta a nagykövet.

Az egyiptomi hatóságok messzemenőkig segítik a mentést, az ország kormányfője pedig telefonon felhívta a magyar nagykövetet és együttérzését fejezte ki. Az egyiptomi egészségügyi miniszter egy orvoscsoporttal érkezett Hurgadába, ahonnan később Kairóba repült a legsúlyosabb sérültekkel. A kairói magyar konzul és egy másik magyar diplomata korábban Hurgadába indult - mondta a nagykövet a hvg.hu-nak.

"Durva volt a baleset helyszíne"

A 40 fős csoport a Best Reisen utazási irodával utazott Egyiptomba, október 30-án érkeztek meg és vasárnap indultak volna haza - mondta a hvg.hu-nak vasárnap este az utazási iroda helyi idegenvezetője, Emad Wakaa. A magyarok a hurgadai Palm Beach hotelben szálltak meg, innen indultak a Best Reisen helyi partnere által üzemeltetett busszal a reptérre - tette hozzá az idegenvezető.

"Durva volt a baleset helyszíne" - mondta a magyarul is beszélő idegenvezető, aki még a rendőrök és a mentők előtt érkezett a szerencsétlenség helyszínére. Mint mondta, 7-8 utassal, akik nem szenvedtek sérülést, azonnal menteni kezdték a többieket, egyiküket az ablakon keresztül húzták ki a buszból. Az arra közlekedő autósok is megálltak és csatlakoztak, de azokon, akik a busz alá szorultak, már nem tudtak segíteni.

A baleset helyszínén volt a hurgadai polgármester és a rendőrség vezetője is, az idegenvezető tőlük tudta meg, hogy négy súlyos sérültet katonai légijárművel szállítanak majd Kairóba. Wakaa megerősítette, hogy 11 halálos áldozatról tudni. Az idegenvezetőt a kórházban értük el, szerinte sok a végtagtöréses eset és a könnyebb sérülés.

Azt vasárnap este ő sem tudta megmondani, hogy mi okozhatta a balesetet, arról számolt be, hogy a busz megcsúszott, felborult és csaknem teljesen a tetejére fordulva állt meg. A Best Reisen utazási iroda csoportja három autóbusszal tartott szállodáiktól a repülőtérre, ekkor borult fel az egyik busz.

Nézze meg képeinket!
©

Egy sérült sem jött haza a hurgadai géppel

A magyar utasokat szállító repülőgépet a Travel Service üzemelteti, a gép a menetrend szerint 23:40-re érkezett volna Budapestre, de a baleset miatt késett, mert bevárták a nem sérült utasokat - írta az Index. A gép érkezése Budapestre a bud.hu szerint 01:10-re volt várható.

A hurgadai géppel végül 147-en érkeztek meg Budapestre, többnyire kisgyermekes családok. Voltak olyan hozzátartozók is a reptéren, akiknek rokona ugyan nem érkezett meg, de más utasoktól tájékozódtak a balesetről. Précsényi Árpád, a Külügyminisztérium konzuli főosztályának főosztályvezető-helyettese a repülőtéren azt mondta, összesen 47-en maradtak Egyiptomban, egyetlen sérült sem tért haza.

A főosztályvezető-helyettes a könnyebb sérültek hazaszállításáról még nem tudott tájékoztatást adni. Ismertette, hogy a konzuli gyakorlatban ilyenkor az a szokás, hogy az Országos Mentőszolgálat és a magyar egészségügyi szolgálat idegen nyelvet beszélő szakorvosai felveszik a kapcsolatot a kezelőorvossal, és ezt követően lehet dönteni a hazatérésről. Szerinte jelenleg nem tudnak olyanról, aki már hétfőn hazatérne, de kizárni sem lehet ezt.

Précsényi Árpád elmondta: hétfőn a külügyi tárca felveszi a kapcsolatot az utazásszervezővel és a csoport biztosítójával az egészségügyi ellátás és a betegszállítás érdekében, illetve a holttestek hazaszállítása ügyében, utóbbi időpontja egyelőre kérdéses.

A közúti balesetek igen gyakoriak Egyiptomban a rossz utak és a vezetési morál miatt. Tavaly novemberben egy hasonló, Hurgada-közeli balesetben 8 turista halt meg és 22-en megsérültek. Az áldozatok között akkor orosz, ukrán, német, belga és egyiptomi turisták voltak.

Az egyiptomi buszbalesetről szóló összes hírünket itt olvashatják.

Cikkünket folyamatosan frissítjük, de a hozzászólások között várjuk az Önök információit is.

Hozzászólások