Menekültek rohamozták meg az amerikai határt Mexikóban

Menekültek rohamozták meg az amerikai határt Mexikóban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Mintegy 500 ember összetűzésbe keveredett a mexikói hatóságokkal, és megpróbáltak átmászni a határon felhúzott kerítésen. A mexikói külügyminisztérium közölte, hogy kitoloncolják őket.

Vasárnap ideiglenesen mindkét irányba felfüggesztették a forgalmat a San Diego és Tijuana közti határátkelőnél, miután a mexikói hatóságok összetűzésbe keveredtek közép-amerikai, többnyire hondurasi menekültekkel és bevándorlókkal, akik menedékjogért akarnak folyamodni az Egyesült Államokban – írta a 444.

Az amerikai vám- és pénzügyőrség a Twitteren adott hírt arról, hogy a San Ysidro átkelőt egyelőre lezárták.  

A hatóságok könnygázt is bevetettek, miután nagyjából 500 ember áthatolt a mexikói rendőrfalon, és megindult a határon emelt kerítés felé, amelyre néhányan fel is másztak. A hatóságok könnygázt is bevetettek, hogy visszaszorítsák őket.

A mexikói belügyminisztérium most azt közölte, kitoloncolják mindazokat a menekülteket, akik vasárnap megrohamozták a határt – írja a BBC. A tárca szerint ezek az emberek erőszakos módon próbáltak átjutni a határon, így nem maradhatnak tovább az országban.

A Közép-Amerika felől az Egyesült Államok déli határa felé tartó menekültkaraván több mint 2200 tagja november elején érte el Mexikóvárost. A hírügynökségi jelentések szerint a főként Hondurasból, Guatemalából és El Salvadorból érkező emberek folytatták útjukat a határ felé, és az elmúlt napokban viszonylag békésen várakoztak Tijuanánál.

Donald Trump amerikai elnök azonban többször kijelentette, hogy a karaván tagjai nem léphetnek be az Egyesült Államokba. Az amerikai haderő ezért több mint 5000 katonát küldött az ország déli határára a már odavezényelt több mint 2000 nemzeti gárdista mellé.

Hozzászólások